'Papandreou neemt zeer zware verantwoordelijkheid'

'Papandreou neemt zeer zware verantwoordelijkheid'

Foto: belga

Premier Yves Leterme is verwonderd over de aankondiging van zijn Griekse ambtgenoot George Papandreou dat hij het reddingsplan voor zijn land aan een referendum zal onderwerpen. 'Papandreou draagt een zeer zware verantwoordelijkheid', zegt Leterme. 'Men moet beseffen dat dit geen louter intern Griekse aangelegenheid is.'

Papandreou heeft met zijn aankondiging de andere Europese leiders verrast. Nicolas Sarkozy zou volgens Le Monde 'verbijsterd' gereageerd hebben; in Berlijn wordt eveneens met verbazing kennisgenomen van het nieuws.

In eigen land is ook premier Leterme verwonderd. 'Papandreou heeft vorige week op de eurotop niets over een referendum gezegd. Niet voor, niet tijdens en niet na de top', aldus de premier.

Hij hoopt dat de Grieken beseffen dat met een schuldkwijtschelding van 50 procent de eurozone op de top een belangrijke beslissing genomen heeft. 'De Grieken moeten een perspectief krijgen op een betere toekomst, maar men moet ook beseffen dat dit geen louter intern Griekse aangelegenheid is.'

Dat de beurzen dinsdag zware verliezen laten optekenen, bewijst voor Leterme dat er opnieuw 'onzekerheid is gecreëerd, terwijl de hele wereld net nood heeft aan zekerheid en vertrouwen'. De beslissingen op de eurotop van afgelopen woensdagnacht moeten juist dat vertrouwen helpen herstellen, aldus de premier.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees