Fukushima-gezangen kosten Beerschot 16.400 euro, club in evocatie

Fukushima-gezangen kosten Beerschot 16.400 euro, club in evocatie

Foto: BELGA

Het Beroepscomité van de KBVB heeft Beerschot AC veroordeeld tot een boete van 16.400 euro. De fans van de Antwerpse eersteklasser hadden de Japanse doelman Eiji Kawashima tijdens de match Lierse-Beerschot in augustus bestookt met gezangen over de kernramp in Fukushima. De club gaat nu in evocatie.

Het Sportcomité had de Antwerpenaren eerder tot een boete van 30.000 Zwitserse frank veroordeeld, waarvan 10.000 met uitstel, voor de bejegeningen van de fans aan het adres van Lierse-doelman Eiji Kawashima. Tegen die eerste beslissing had Beerschot beroep aangetekend omdat er volgens de club procedurefouten waren gemaakt. Scheidsrechter Luc Wouters zou niet de juiste procedure hebben gevolgd en enkele leden van de KBVB gaven commentaar op de zaak nog voor er een uitspraak was van het Sportcomité.

Toen de spreekkoren tijdens de wedstrijd van de vierde speeldag op 19 augustus bleven aanhouden, had ref Wouters de wedstrijd enkele minuten laten stilleggen.

Evocatie

De Antwerpse club is ook nu niet te spreken over de boete. 'Beerschot AC heeft kennis genomen van het vonnis van het Beroepscomité Betaald Voetbal in de zogeheten zaak-Fukushima, waarin de club een geldboete van 20.000 Zwitserse franken (meer dan 16.000 euro) wordt opgelegd. Beerschot stelt vast dat er fouten zijn gemaakt in de procedure en bij de toepassing van een aantal artikels uit het bondsreglement. De club vindt dit vonnis dan ook onaanvaardbaar en heeft beslist om hiertegen in evocatie te gaan', luidt het in een persmededeling.

Excuses

Beerschot-voorzitter Patrick Vanoppen bood ondertussen zijn excuses aan bij de Japanse ambassadeur in Brussel. Ook Eiji Kawashima zelf kreeg verontschuldigingen van de Beerschot-voorzitter.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.