Laatste staande ovatie voor Willy De Clercq

LOCHRISTI - In Lochristi werd vanmiddag de afscheidsplechtigheid voor Willy De Clercq gehouden. De ex-politicus stierf vorige vrijdag op 84-jarige leeftijd. Op het einde van de plechtigheid kreeg De Clercq een laatste staande ovatie.

Honderden politici, Gentenaars, familieleden en vrienden hebben zaterdagnamiddag aan crematorium Westlede in Lochristi afscheid genomen van minister van Staat en Burggraaf Willy De Clercq. De zaal, die plaats biedt aan 400 mensen, was veel te klein voor al degenen die een laatste groet kwamen brengen aan een van de meest vooraanstaande Vlaamse liberalen van de voorbije halve eeuw.

De Clercq was decennialang actief in de vaderlandse politiek. Zo was hij onder meer minister, vicepremier, Europees commissaris en voorzitter van de PVV, de voorloper van Open VLD. Voormalig premier Guy Verhofstadt beschouwde hem als zijn politieke vader.

Geëmotioneerde Verhofstadt

Een duidelijk geëmotioneerde Verhofstadt bracht tijdens de afscheidsplechtigheid hulde aan de man die hij als tiener als zijn idool beschouwde. Hij typeerde hem als politicus en zette zijn uitzonderlijk retorisch talent in de verf. De Clercq maakte van een toen nog elitaire partij een partij die werd gedragen door brede lagen van de bevolking, dixit de huidige leider van de liberalen in het Europees parlement.

Socialist en minister van Staat Willy Claes loofde het 'politiek monument' Willy De Clercq. Kleinzoon en politiek erfgenaam Mathias bracht iedereen in beroering toen hij beschreef hoe hij afscheid nam van zijn 'bompa' en hem op zijn sterfbed vertelde dat hij overgrootvader zou worden.

Verhofstadt en Claes waren uiteraard niet de enige politici die kwamen opdagen. Partijgenoten Marleen Vanderpoorten, Rik Daems, Dirk Sterckx, Dirk Van Mechelen, Patrick Dewael, Jean-Jacques De Gucht, Vincent Van Quickenborne, Marino Keulen, Patricia Ceysens en Herman en Alexander De Croo waren van de partij.

Ook premier Yves Leterme (CD&V), Etienne Vermeersch, Siegfried Bracke (N-VA) en Willy Claes (ex-SP) waren aanwezig, net zoals voorzitter van de Kamer André Flahaut (PS) en ex-voorzitter van de Senaat Armand De Decker (MR) en ex-manager van Anderlecht Michel Verschueren.

Tijdens de plechtigheid droeg Will Tura een lied op aan De Clercq.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees