Nieuwe vaccins door ontrafelen genoom spoelworm

GENT - Een internationaal team van onderzoekers, onder wie wetenschappers van de Universiteit Gent, is erin geslaagd het genoom van de spoelworm te ontrafelen. Wereldwijd zijn meer dan 1 miljard mensen met de parasiet geïnfecteerd. De ontdekking kan leiden tot nieuwe vaccins, zo meldt de Universiteit Gent dinsdag in een persbericht.

Spoelwormen zijn parasieten die voorkomen in de dunne darm van zowel mensen als varkens. De parasiet besmet mens en dier wereldwijd, maar vooral kinderen in de tropen en subtropen. Infecties met spoelworm bij de mens leiden onder meer tot bloedarmoede, diarree en ondervoeding. Bij kinderen kunnen ze bovendien leiden tot een verminderde lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling.

'Het genoom van de spoelworm bevat een 18.500-tal genen, waaronder een groot arsenaal aan genen waarmee ze het immuunsysteem van mens en dier kunnen moduleren om lange tijd te overleven in het lichaam', aldus professor Peter Geldhof van de Vakgroep Virologie, Parasitologie en Immunologie. 'Het ontrafelen van het genoom van de spoelworm levert essentiële informatie voor de toekomstige ontwikkeling van nieuwe controlestrategieën, zoals bijvoorbeeld vaccins.'

De bevindingen van het onderzoek worden binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Corrigeer

MEER NIEUWS