Fit & Gezond

Moeiteloos afvallen dankzij 'maagpacemaker'

Moeiteloos afvallen dankzij 'maagpacemaker'

Foto: shutterstock

Dankzij een implantaat nauwelijks groter dan een bankkaart kunnen obesitaspatiënten hun eetgedrag onder controle houden zodat ze geen drastische ingrepen nodig hebben.

Wie obees is, kan dankzij 'Ability' getraind worden om weer normale porties te eten. Dat beweert althans de Amerikaanse producent IntraPace, die het implantaat recent op de markt bracht. De zogenaamde 'maagpacemaker' registreert wanneer je eet en stuurt automatisch een signaal naar de maagwand, die er op zijn beurt voor zorgt dat de hersenen 'gefopt' worden en het gevoel hebben verzadigd te zijn, zodat je niet meer gaat eten. Een ingebouwde timer kan ervoor zorgen dat dit systeem uitgeschakeld wordt tijdens de maaltijden, afhankelijk van de individuele behoeften van de patiënt.

Een 52-jarige Britse vrouw van 170 kilo was de eerste die dit apparaatje ingepland kreeg. Daarvoor werd het apparaat getest op proefpersonen, waaronder 200 Duitsers en Spanjaarden. Deze proefpersonen bleken gemiddeld 45 procent minder te eten dan gewoonlijk. De EU heeft zijn toestemming gegeven om het apparaatje, dat zo'n 10.000 euro kost, op de markt te brengen. Om in aanmerking te komen voor de 'maagpacemaker', moet je een Body Mas Index van minstens dertig hebben.

 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees