Didier Bellens: 'Ontslagen waren niet gewenst'

De ontslagen van de hoge kaderleden bij Belgacom deze zomer 'maakten geen deel uit van een natuurlijke verloop en waren niet gewenst'. Dat heeft Belgacom-topman Didier Bellens woensdagavond gezegd tijdens een hoorzitting voor de Commissie Infrastructuur van de Kamer. Hij moest er uitleg komen geven naar aanleiding van de affaire rond Concetta Fagard.

Didier Bellens werd woensdag samen met Theo Dilissen, de voorzitter van de raad van bestuur van Belgacom, in de commissie gehoord na de affaire Concetta Fagard, de voormalige persoonlijke assistente van Bellens en vicevoorzitster van Belgacom. Zij werd in juni ontslagen en in september door Bellens opnieuw aangeworven.

De reïntegratie van Fagard, die inging tegen het advies van de bestuursraad, zorgde voor algemeen protest, zowel binnen het bedrijf als bij de publieke autoriteiten, wat maakte dat Didier Bellens uiteindelijk op zijn stappen terugkwam.

'Uitzonderlijke gebeurtenissen'

'Ongeveer elf procent van onze kaderleden verlaat elk jaar het bedrijf. Negen procent daarvan zijn ontslagen en twee procent natuurlijk verloop. Die cijfers zijn in lijn met of zelfs onder het gemiddelde van de privésector', verklaarde Bellens. 'Een zeker verloop is gunstig om nieuw talent aan te trekken, maar de ontslagen van deze zomer maakten geen deel uit van dit natuurlijk verloop. Het waren uitzonderlijke gebeurtenissen die wij niet gewenst hadden.'

Bellens verdedigde ook de strategie van Belgacom TV: 'Het verlies van de voetbaluitzendrechten was een gerechtvaardigde strategische beslissing, waardoor we slechts 8.000 televisieklanten verloren zijn.'

'Belgacom leverde staat 1,27 miljard op'

Bellens toonde zich eveneens tevreden over een 'constructief overlegklimaat' en over de sociale vrede in het bedrijf. Zo bleef het stakingspercentage in 2010 volgens de topman beperkt tot 0,02 procent van de totale arbeidstijd.

'Belgacom is een goede zaak voor de staat', herhaalde Bellens. De telecomoperator betaalde in 2010 zijn hoofdaandeelhouder 430 miljoen euro dividenden, inclusief roerende voorheffing, plus 839 miljoen euro directe en indirecte belastingen en RSZ-bijdragen. 'In 2010 leverde Belgacom de Belgische staat dus 1,27 miljard euro op.'

Iets voor 20u woensdagavond werd de hoorzitting van de Belgacom-toplui voortgezet, en kregen ze een spervuur van vragen van de aanwezige Kamerleden te verwerken.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees