Arco-vennoten moeten drie jaar wachten op hun geld

© rr

© belga

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De particuliere aandeelhouders van de holding Arco zullen 2 tot 3 jaar moeten wachten voor ze hun ingelegde kapitaal terugzien. Ze krijgen over die periode geen dividend. De hele operatie zal de belastingbetaler maximaal 1,5 miljard euro kosten.

wle, pdd, jta

Een definitieve raming van de staatswaarborg hangt echter af van de activaverkoop van de drie deelgenootschappen. Dat bleek vanmorgen op een persconferentie waarop Arco de vereffening kwam toelichten.

Drie van de vier grote deelgenootschappen Arco zullen in vereffening gaan. De 780.000 Arco-coöperanten kunnen echter genieten van een nieuwe waarborgregeling, die de regering vorige maand goedkeurde.

Maar voor het zover is moet de vereffening wel rond zijn. Dat proces kan 2 tot 3 jaar aanslepen. Na afloop krijgen ze hun volledig ingelegde kapitaal terug. De cooperanten moeten dus geduld uitoefenen. Tussentijds uit de cooperatieve stappen is niet mogelijk.

Het terugbetalen van het ingelegde kapitaal gebeurt deels door wat Arco nog kan inbrengen, maar vooral door die waarborgregeling. De verwachte kostprijs voor de belastingbetaler zou maximaal 1,5 miljard euro bedragen.

Swiggers wil geen bedrag noemen

Arco-voorzitster Francine Swiggers wilde woensdag echter geen schatting maken. 'Ik weet niet waar dat bedrag vandaan komt. Alles zal afhangen van de opbrengst bij de vereffening.'

Afgaande op die redenering is het dus nog schemerig hoeveel de staatswaarborg de belastingsbetaler uiteindelijk precies zal kosten. Dat hangt af van de verkoop van de activa van Arcofin, Arcopar en Arcopolus.

Die activa bestaan voor ongeveer 78 procent uit Dexia-aandelen (250 miljoen stuks). Dat aandeel staat voor 9,88 euro in de boeken, maar is woensdagmiddag nog amper 0,34 euro waard. Een verkoop aan een koers van 0,5 euro, 1 euro of 2 euro maakt dus een groot verschil.

De andere activa die zullen worden verkocht zijn obligaties (274 miljoen euro), een belang in netwerkbeheerder Elia (98 miljoen euro) en geldbeleggingen (voor 70 miljoen euro). 'Dit zijn activa van een onberispelijke kwaliteit, we verwachten heel wat kandidaten', aldus Swiggers. De waarborgregeling geldt alleen voor particuliere coöperanten. De christelijke organisaties zoals vakbond ACW en de mutualiteit CM zitten ook in het kapitaal van Arco, maar zij kunnen geen aanspraak maken op de waarborg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen