Vlaamse socialisten brainstormen in Gentse Vooruit tijdens visiecongres

De Vlaamse socialisten hebben zaterdag in de Gentse Vooruit gebrainstormd over tal van maatschappelijke thema’s. Het politieke luik van het visiecongres is echter pas voor zondag. Dan wordt een nieuw partijbureau verkozen en houdt voorzitter Bruno Tobback zijn slotspeech.

edm

Sleutelen aan het partijprogramma of het uitstippelen van een nieuwe ideologische visie is niet aan de orde op het tweedaags congres van de SP.A. Het gaat eerder om een debatcongres waar in dertien sessies werd gediscussieerd over een waslijst aan thema’s zoals Europa, sociale zekerheid, burgerdemocratie, ecologie en economie, de Arabische lente, vergrijzing, diversiteit, enzovoort.

Een basisinkomen voor iedereen?

In de vooravond vond het slotdebat plaats, met Bruno Tobback en de Engelse professor arbeidsrecht Guy Standing van de universiteit van Bath. Hij schreef het boek ’The precariat’ over een jonge generatie die aanleunt bij de onderkant van de samenleving en geen toekomst lijkt te hebben. Standing leidt ook mee een ngo die wereldwijd pleit voor de invoering van een basisinkomen voor iedereen.

De Brit verwijt links het liberalisme in de jaren ’80 en ’90 te veel vrij spel te hebben gegeven. Daar draagt het nu de gevolgen van, meent hij. Hij kreeg de zaal mee toen hij stelde dat het Amerikaanse Goldman Sachs één van de veroorzakers van de financiële crisis was en nu overal in Europa - Griekenland, Italië en de Europese Centrale Bank - ex-werknemers heeft die de lakens uitdelen. Hij verwees zo naar de nieuwe Italiaanse en Griekse leiders Mario Monti en Lucas Papademos en de nieuwe voorzitter van de ECB Mario Draghi.

Tobback staat niet achter alle linkse recepten van de Brit, zo bleek. Hij vindt zijn strijd voor een basisinkomen enkel kunnen in minder ontwikkelde landen en kantte zich tegen zijn voorstel om het recht op uitkeringen onvoorwaardelijk te maken. Wel eens waren ze het over het ondemocratische karakter van technocratische regeringen zoals die in Italië en Griekenland.

Politieke uitspraken deed de SP.A-voorzitter niet of nauwelijks. Hij stelde wel dat Europa niet kan opleggen dat we ons loonsysteem moeten aanpassen zonder ook gemeenschappelijke sociale regels voor te schrijven.

Het echte politieke gedeelte van het congres volgt zondag. Dan vernieuwen de Vlaamse socialisten een aantal interne organen - naast het partijbureau gaat het ook om de deontologische en financiële commissie - en houdt de voorzitter een slotspeech.

De SP.A-parlementsleden uit Kamer, Senaat en Vlaams parlement verzamelden zaterdag alvast centen voor Music for Life 2011, dat dit jaar in het teken staat van de strijd tegen diarree. Onder het motto 'We clean the shit' hielden de mandatarissen in de Vooruit de wc’s open en proper. De bijdragen van de wc-gangers gaan naar Music for Life.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen