Di Rupo vraagt bedenktijd

Elio Di Rupo Foto: Photo News

Koning Albert II heeft woensdag aan Elio Di Rupo gevraagd om zijn opdracht als formateur voort te zetten. Dat verklaarde het Paleis in een persbericht. Di Rupo vroeg 'een korte bedenktijd'. Hij zal morgen gesprekken aanknopen met de partijvoorzitters om te kijken of er nog perspectief zit in de onderhandelingen.

Woensdagnamiddag kwam ontslagnemend formateur Elio Di Rupo aan op het kasteel van Ciergnon voor een nieuwe audiëntie bij de koning. Hij bleef daar meer dan 4 uur binnen. Omstreeks 20 uur, onmiddellijk nadat Di Rupo het kasteel van Ciergnon had verlaten, stuurde het Paleis een communiqué.

'De Koning, nadat hij de zes onderhandelaars heeft ontvangen, heeft de Formateur gevraagd zijn opdracht verder te zetten', luidt het in het persbericht. 'Alvorens een antwoord te geven, heeft de Formateur een korte bedenktijd gevraagd om de mogelijkheid na te gaan een akkoord te bereiken dat aanvaardbaar is voor de zes partijen.'

Ondertussen werd van zijn woordvoerster vernomen dat Di Rupo die bedenktijd zal gebruiken om bilaterale gesprekken aan te knopen met de verschillende partijvoorzitters. Die zullen morgen beginnen. Op welk tijdstip Di Rupo aanvangt en hoeveel tijd die bilaterale contacten in beslag zullen nemen is niet geweten.

De Koning had nog een boodschap voor de andere partijen: 'De Koning vraagt met aandrang aan elk van deze partijen de nodige bijkomende inspanning te leveren om de begrotings- en sociaaleconomische onderhandelingen af te ronden en om zo snel mogelijk een regering te vormen.'

Liberalen

MR-voorzitter Charles Michel kwam woensdag rond 10.30 uur aan bij de koning, Open VLD-voorzitter Alexander De Croo volgde zowat een uur later. De twee liberalen waren de laatsten in het rijtje van partijvoorzitters. Gisteren kwamen CDH-voorzitter Benoît Lutgen, SP.A-voorzitter Bruno Tobback, CD&V-voorzitter Wouter Beke en PS-vicepremier Laurette Onkelinx langs. 

Geen van de zes partijvoorzitters wou na afloop van het onderhoud met de koning commentaar kwijt.

Michel en De Croo mochten pas als laatsten op audiëntie bij de vorst, omdat de andere partijen hen bestempelden als hoofdverantwoordelijken voor de huidige impasse. Het is afwachten of de onderhandelingen na hun doortocht in Ciergnon snel kunnen hervatten. Di Rupo is alvast opnieuw bij de koning geroepen. Naar alle verwachting wordt zijn opdracht als formateur verlengd. 

Er is voorlopig alleszins niemand die de gesprekken opblaast. Ook Open VLD benadrukte deze week herhaaldelijk dat ze met de huidige ploeg verder wil. Maar niet om een begroting op te stellen 'die toch gebuisd zal worden door Europa'.

Europese sancties dreigen echter als ons land zijn begrotingstekort niet tijdig onder de drie procent krijgt. Die sanctieprocedure schiet op 15 december op gang, al benadrukte de Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy dinsdagavond nog dat die 'meer dan een maand - om niet te zeggen twee maanden - in beslag neemt'.

Hij maakte zelfs gewag van 'een aantal omstandigheden die men kan inroepen' indien men niet tijdig klaar is. Maar daar wilde hij voorlopig niet verder op doorgaan.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees