Food

Cava doet het nog steeds

Cava doet het nog steeds

Foto: pdk

Waren we vorige week niet zo opgetogen over de prosecco dan stemt onze selectie cava ons deze week vrolijker. De Spaanse tegenhanger is tenminste meer gevarieerd en is in diverse stijlen in de supermarkt vertegenwoordigd. Aan de cavahype lijkt nog lang geen einde te komen. Cava is veruit de meest populaire bubbelwijn in onze contreien want van de 15 miljoen verkochte flessen vorig jaar werden er meer dan 80 procent in Vlaanderen gekraakt!

Cava Gran Palas Brut

Ook deze cava is een blend van de drie traditionele Spaanse druivenrassen en weet te bekoren door zijn zuiverheid en fris karakter maar mist toch wat vulling. Eerder een cava voor op een feestje of om de dorst te stillen maar minder geschikt als introductie van een copieuze maaltijd. Vrij licht gekleurd, weelderig parelend en onstuimige moussevorming. De neus is vrij discreet, beetje citrus, limoen en pompelmoes, goed strak maar weinig gevarieerd. Ook de smaak gaat die richting uit. Goed frisse aanzet, prima nervositeit maar al bij al vrij dunnetjes en een gemis aan fruit. De afdronk is correct en rechtlijnig maar ook hier missen we variatie.

Alcoholgehalte: 11,5% vol.
Prijs: 5,89 euro.
Te koop bij: Carrefour.
 

Cava Galda Brut

Mooie cava, heel mooi zelfs, vooral als je rekening houdt met het prijskaartje. Te catalogeren onder de 'feestcava's' want valt zeker bij een jeugdig publiek in de smaak dankzij zijn goede mix tussen fris zuur en ietwat zoet, vooral op het einde. Mediumgeel getint, fijne bubbels en lang aanhoudend. De neus is een heus fruitfestival, groene appel maar ook rijpe peer, abrikoos en ietwat ananas. De aanzet lijkt stukken discreter maar dat is slechts schijn, al snel komt opnieuw het rijpe fruit tot uiting, misschien net iets minder pertinent dan in de neus, maar het geheel blijft goed sappig en wordt ondersteund door veel fris zuur. De finale is vrij kort maar slechts enkelingen die hierover zullen vallen. Mooi product zonder meer.

Alcoholgehalte: 12,5% vol.
Prijs: 5,49 euro.
Te koop bij: Spar Retail.

Cava Licious Lounge Brut

Ongetwijfeld de meest opvallende cava uit de reeks. Een flashy etiket, volgens de producent voor wie houdt van een 'glamoureuze levensstijl', maar ook met een edel doel want per verkochte fles wordt 10 eurocent geschonken aan water.org, een organisatie die zich bekommert om de bescherming van het drinkwater. Een goed evenwichtige cava die 9 tot 12 maanden rijping meekreeg en zeker als aperitief zal weten te bekoren. Neus en mond zijn goed strak met aroma's van roze pompelmoes, rijpe citroen en amandel, de smaak is evenwichtig en fris zonder agressieve CO*-toetsen terwijl de finale gekleurd wordt door een klein bittertje. Compact, niet meteen die grootse vulling maar absoluut meteen zin gevend om aan tafel te gaan.

Alcoholgehalte: 11,5% vol.
Prijs: 7,49 euro.
Te koop bij: Colruyt.

Cava Oro de Uva Brut

Prijs/kwaliteit een voltreffer en een cava met best wat rijkdom en materie, wellicht te danken aan de 15 maanden rijping. Een klassieke blend van parellada, macabeo en xarel-lo die zich mooi briljant en fijn parelend in het glas manifesteert. De neus is eerst wat floraal en doet denken aan meidoorn, nadien duidelijk fruitiger met vooral wit fruit, perzik en abrikoos, in een hoofdrol. De smaak is rond, soepel en de belletjeswijn laat zich bijzonder makkelijk drinken. Niet te zuur, niet te zoet, geen agressieve belletjes maar evenwichtig met rijp fruit, geroosterde amandel en een aantrekkelijk bittertje in de staart. Cava die een feestje weet op te vrolijken en waar probleemloos de meest uiteenlopende hapjes bij kunnen worden geserveerd.

Alcoholgehalte: 11,5% vol.
Prijs: 5,99 euro.
Te koop bij: Delhaize.

Corrigeer