Oppositie helpt De Padt aan burgemeesterssjerp

Oppositie helpt De Padt aan burgemeesterssjerp

Guido De Padt Foto: if

GERAARDSBERGEN - Open VLD-senator Guido De Padt wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van Geraardsbergen. Dat heeft hij aan de oppositie te danken, want coalitiepartner SP.A koppelde volgens de liberalen 'onaanvaardbare voorwaarden' aan de voordracht.

Guido De Padt zal vanaf januari tot de verkiezingen in oktober 2012 Freddy De Chou (SP.A) opvolgen, die eerder aankondigde met de actieve politiek te stoppen.Niet coalitiepartner SP.A, maar oppositiepartij CD&V heeft de voordrachtsakte van de liberaal als burgemeester van Geraardsbergen ondertekend.

Volgens een mededeling van lokaal Open VLD-voorzitter Laurent Rens koppelde SP.A 'onaanvaardbare voorwaarden' aan de voordracht van De Padt als opvolger van Freddy De Chou (SP.A). Zo zou er gevraagd geweest zijn om een Open VLD-schepen te vervangen door een socialist. Daarom is de voordrachtsakte aan de gouverneur met een wisselmeerderheid geregeld. 

De lokale voorzitter voegt eraan toe dat 'Open VLD de voordracht van een socialistische OCMW-voorzitter volop steunt en zich ook verder solidair en collegiaal blijft opstellen met de coalitiepartner'. Ook De Padt beklemtoonde aan persbureau Belga dat de coalitie wat hem betreft niet is opgeblazen.

Rens beklemtoont nogmaals dat Open VLD sinds juni één zetel meer heeft in de gemeenteraad dan de socialisten. Het komt volgens hem de grootste partij toe om de burgemeester te leveren.

De Padt was van 2001 tot 2006 burgemeester van Geraardsbergen en is momenteel schepen en OCMW-voorzitter. Bij de vorige verkiezingen veroverde zowel SP.A als Open VLD tien zetels in de gemeenteraad. Omdat SP.A enkele honderden stemmen meer behaalde, leverde de partij de burgemeester.

In juni nam schepen Erwin Franceus ontslag uit SP.A, waardoor Open VLD de grootste partij in de gemeenteraad is. De voorbije dagen onderhandelden de twee partijen over de burgemeesterssjerp, waarbij Patrick Flamez (SP.A) ook kandidaat was. 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees