Chinese politie ondervraagt vrouw Ai Wei Wei

Lu Qing, de vrouw van Ai Wei Wei Foto: AFP

De vrouw van de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei is ondervraagd door de politie. Dat heeft de kunstenaar gezegd. De reden van het verhoor is nog onbekend.

Vier politieagenten haalden Lu Qing thuis op in Peking om mee te komen naar het politiebureau, zegt Ai Wei Wei. Na een verhoor van drie uur zou ze weer zijn vrijgelaten.

De Britse krant The Guardian schrijft dat de politie ook twee assistenten van de kunstenaar heeft ondervraagd. Hij vermoedt dat de Chinese autoriteiten een grondiger onderzoek voeren naar zijn activiteiten.

'We zijn niet zenuwachtig', zegt Wei Wei. 'We hebben helemaal niets gedaan dat van de wet niet mocht, maar we zijn nieuwsgierig naar de uitkomst omdat we het nooit weten.'

Lu Qing is voor het eerst in april ondervraagd, een dag nadat haar man op de luchthaven van Peking was aangehouden.

Ai Wei Wei wordt al geruime tijd op alle mogelijke manieren tegengewerkt door het Chinese regime. Eerder dit jaar werd Ai Weiwei 81 dagen vastgehouden, zonder dat er zelfs maar sprake was van een aanklacht.

Later kreeg hij een belastingaanslag van 15 miljoen yuan (1,7 miljoen euro) wegens vermeende belastingontduiking. Hij wordt ook beschuldigd van het maken van pornografisch materiaal.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees