Britten staken massaal tegen hervorming pensioen

© AFP

© REUTERS

© Reuters

© AFP

© AFP

© EPA

© AP

1 / 7
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

In Groot-Brittannië is woensdag een grote staking tegen bezuinigingsplannen van de regering van start gegaan. Het kan de grootste staking in tientallen jaren worden. De Britse premier David Cameron vindt de staking ongepast.

jvt, jta

De vakbonden hebben een duizendtal betogingen en samenkomsten gepland, waaraan naar schatting zo'n twee miljoen werknemers zullen deelnemen. Het gaat om het grootste protest van de afgelopen 30 jaar.

Overheidsdiensten zijn dicht en ziekenhuizen voorzien slechts een beperkte dienstverlening. Volgens het ministerie van Onderwijs is zo'n 58 procent van de ongeveer 21.700 Engelse openbare scholen gesloten. 13 procent staakt de activiteiten gedeeltelijk.

Ook worden langere rijen dan normaal bij de immigratiedienst verwacht, omdat medewerkers van deze dienst staken.

'Staking verandert niets'

De Britse premier David Cameron noemt de staking een losse flodder. Hij vindt dat de overheid een erg redelijk en eerlijk voorstel voor de publieke sector heeft gemaakt. Van stakingen wil hij dan ook niet weten.

De Britse minister van Financiën George Osborne heeft ook gezegd dat de staking niets zal veranderen. 'Het zal onze economie alleen maar zwakker maken en mogelijk banen kosten', verklaarde hij aan de BBC.

Hij blijkt wel bereid om over de pensioenhervorming te onderhandelen met de publieke sector. Maar het land en de belastingbetaler moet het systeem kunnen dragen. Zonder drastische maatregelen stevent het land af op een faillissement, waarschuwt hij.

Lucht- en Eurostarverkeer ondervinden weinig hinder

Het luchtverkeer op de twee grootste luchthavens van het land, Gatwick en Heathrow, lijkt voorlopig weinig hinder te ondervinden. Ook Eurostar meldt dat zijn treinen nog normaal rijden.

Brussels Airlines schrapt woensdag twee vluchten vanop Britse luchthavens, maar verwacht negentien andere zonder problemen te kunnen uitvoeren. 'Voorlopig valt de situatie mee', zegt de woordvoerder van Brussels Airport. Het is nu afwachten of er in de loop van de dag nog problemen zullen zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over David Cameron

Video

Keuze van de redactie