Vier betogers aangehouden

BRUSSEL / SCHAARBEEK - De politie heeft bij de nationale manifestatie vandaag vier mensen gerechtelijk aangehouden. Twee van hen hadden met voetzoekers gegooid, twee anderen vielen een journalist aan met een stok.

De journalist van Télé Bruxelles, David Courier, werd vandaag tijdens de betoging aangevallen door een van de manifestanten. Dat meldt de regionale televisiezender in een mededeling. De man raakte gewond aan de wenkbrauwboog en liep een lichte hersenschudding op.

De televisieploeg was de betoging aan het filmen toen Courier werd aangevallen met een stok, en geslagen werd op het oog. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. De redactie van Télé Bruxelles hekelt 'deze agressie tegen een journalist tijdens de uitoefening van zijn beroep'. Twee manifestanten zijn voor dit incident gerechtelijk aangehouden.

De politie hield ook twee mensen aan die met voetzoekers hadden gegooid. 'Daarbij raakten twee mensen gewond, een van hen zou zelfs een deel van een vinger zijn kwijtgeraakt', zegt Ilse Van De Keere van de Brusselse politie.

Erg luidruchtig

Over het algemeen heerste er geen grimmige, maar wel een verontwaardigde sfeer op de grote vakbondsbetoging vanmorgen in Brussel, die een grote opkomst kende.

Aan het Noordstation vertrok de manifestatie omstreeks 10.40 uur richting Zuidstation. De kop van de betoging bereikte het eindpunt kort voor 12 uur.

De betoging van de grote nationale vakbonden is gericht tegen de besparingsmaatregelen van de toekomstige regering-Di Rupo, die ze onrechtvaardig en onevenwichtig noemen.

De vakbondsleiders liepen voorop, achter een spandoek waarop staat 'Neen aan blinde bezuinigingen. We hebben alternatieven'. De betoging verliep erg luidruchtig, er werd veelvuldig met voetzoekers gegooid.

'Maken gebruik van ons recht'

Eerst spraken de vakbondsleiders de betogers nog even toe. Ze verdedigden hun actie. Rudy De Leeuw (ABVV): 'Deze crisis is veroorzaakt door de banken, de speculanten, de ratingbureaus. We krijgen nu het verwijt onverantwoord bezig te zijn. Maar we maken gebruik van ons recht om te betogen.'

In hun speeches haalden ze uit naar de besparingen van de regering Di Rupo die te veel de werknemers, de gepensioneerden, de werklozen en de jongeren viseren en te weinig de vermogenden en de grote bedrijven.

Er werd nog niet opgeroepen tot verdere acties. De vakbonden wachten de resultaten van hun onderhoud af met Di Rupo, dat rond 13.30 uur begon en anderhalf uur duurde. Ze hopen er, aldus Luc Cortebeeck (ACV), van de formateur te horen dat er nog marge is om de besparingsmaatregelen te milderen.

50.000 betogers

De politie schat dat er 51.679 mensen aan de betoging deelnamen. De vakbonden spraken eerder van 80.000 deelnemers. Onder hen zijn heel wat leden van metaalvakbonden, maar ook werknemers van bedrijven als InBev, ArcelorMittal en TNT. Ook de openbare diensten zijn goed vertegenwoordigd.

De manifestatie verliep zo goed als incidentloos. 'Er waren wat strubbelingen tussen de manifestanten onderling, maar die waren snel opgelost.' De politie schreef in eerste instantie slechts één pv uit, toen manifestanten eieren gooiden naar het hoofdkwartier van Open Vld in de Melssenstraat.

'Het is natuurlijk afwachten tot alle manifestanten uit Brussel zijn vertrokken', aldus Ilse Van De Keere.

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

NIEUWS