Karel De Gucht: 'Onderzoek belastinginspectie is regelrecht pestgedrag'

Karel De Gucht: 'Onderzoek belastinginspectie is regelrecht pestgedrag'

Foto: mhb

Eurocommissaris Karel De Gucht (Open VLD) ontkent dat hij belastingen heeft ontdoken. Dat deed hij maandag in het Radio 1-programma 'De Ochtend'. De Gucht beschuldigt de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) van pesterijen.

De Gucht verklaarde dat hij aan het BBI alle benodigde informatie heeft bezorgd in verband met de aankoop van een buitenverblijf in Italië. Het BBI wilde toegang tot de bankgegevens van De Gucht om die transactie te onderzoeken. Het BBI beschuldigt het De Gucht ervan het huis in Italië 'verstopt' te hebben. Hij ontkent dat en zegt dat die aankoop correct werd aangegeven.

Volgens De Gucht heeft het BBI hem eerder ontheven van het betalen van een extra aanslag voor het aanslagjaar 2004, dat nu onderzocht wordt. Hij noemt het onderzoek van de belastinginspectie 'regelrecht pestgedrag'. Het is niet de eerste keer dat het BBI probeert hem te betrappen op het niet aangeven van inkomsten, aldus De Gucht, maar het is hen nooit gelukt om iets te vinden.

Toetsing wet

'De staat mag uitleg vragen, ik heb die uitleg gegeven', vindt De Gucht. 'Ik heb als eurocommissaris niet meer rechten dan de vuilnisman, maar ook niet minder.'

De Gucht herhaalt dat de wet op de versoepeling van het bankgeheim de privacy schendt. Volgens hem moet het bankgeheim in sommige gevallen kunnen opgeheven worden, maar houdt men in de wet te weinig rekening met de bescherming van het individu. 'We zijn goed op weg naar een Orwelliaanse situatie.'

'Als de wet niet in orde is met de grondwet, moet die aangepast worden', verklaart De Gucht zijn vraag om de wet te laten toetsen bij het Grondwettelijk Hof.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees