Grote bedrijven betalen nauwelijks belastingen

Bedrijven met een grote winst voor belastingen betalen nauwelijks vennootschapsbelastingen in ons land, terwijl dat bij kleinere ondernemingen net het omgekeerde is. Dat blijkt uit een onderzoek van het weekblad Trends op basis van jaarrekeningen.

Voor de boekjaren 2006 tot en met 2010 tekende ExxonMobil Petroleum & Chemicals een winst voor belasting op van 19,5 miljard euro, waarop de onderneming amper 2,1 miljoen euro belastingen betaalde. Dat is goed voor een graatmagere belastinggraad van 0,01 procent.

Voor biergigant AB InBev, met een winst voor belastingen van 9,8 miljard euro, is die belastinggraad zelfs 0 procent door teruggiften van de belastingen. Dat geldt ook voor Frère-Bourgeois en Solvay. Het coördinatiecentrum van GDF Suez tekende 3,6 miljard euro winst voor belastingen op, en moest daar 4,5 miljoen euro (0,12 procent) aan belastingen op betalen.

Het omgekeerde geldt voor telecombedrijf Mobistar, dat op een winst van 2 miljard euro 650 miljoen euro belastingen betaalde, goed voor een belastinggraad van 32,29 procent. The Brussels Airport Company betaalde op 432 miljoen euro winst voor belastingen zowat 187 miljoen euro aan belastingen, wat een graad van 43,46 procent is. Dat ligt heel wat hoger dan de wettelijk bepaalde 34 procent.

Trends berekende ook de gemiddelde belasting voor grote en kleine ondernemingen. Uit de analyse van 150.000 bedrijven, waaronder 13.000 grote ondernemingen, blijkt dat de grote ondernemingen gemiddeld 10,12 procent belastingen betalen. Bij kleine ondernemingen (jaarrekening volgens verkort schema) is dat zowat het dubbele: 21,83 procent.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees