Topadvocaat Jan De Man krijgt straf met uitstel voor fiscale fraude

ANTWERPEN - Het Antwerpse hof van beroep heeft topadvocaat Jan De Man (59) donderdag veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel voor fiscale fraude en witwas in de periode 2003 tot en met 2007. Zijn vroegere secretaresse kreeg een opschorting voor haar medewerking aan de feiten. De witgewassen 321.370 euro werd met uitstel verbeurd verklaard aangezien hij al een dading sloot met de fiscus.

Het gerechtelijk onderzoek naar de advocaat - die meer dan 80 assisenzaken op zijn palmares heeft - ging in november 2007 van start nadat zijn ontslagen secretaresse verklaard had dat een deel van haar loon in het zwart werd uitbetaald. Dat zwart geld was volgens haar afkomstig van cliënten die De Man cash betaalden. De gelden werden niet ingeschreven in het kasboek, maar rechtstreeks op een zichtrekening gestort. Er werden evenmin officiële ontvangstbewijzen voor afgeleverd.

Uit nazicht van die zichtrekening bleek dat er tussen januari 2003 en april 2006 in totaal 321.370 euro cash op gestort was. Volgens De Man ging het niet om geld van cliënten, maar om persoonlijk spaargeld, terugbetalingen van belastingen en giften van zijn grootouders. Hij voegde daar nog aan toe dat hij in 2003 een uiterst strenge fiscale controle had gekregen en dat er toen nergens sprake was van zwart geld.

Volgens het hof stond het echter buiten kijf dat een gedeelte van zijn inkomsten niet werd opgenomen in de kasboeken. De Man stelde dat de kasboeken niet altijd even accuraat werden ingevuld, maar dat het om slordigheden ging.

Het hof was het daar niet mee eens, want in tegenstelling tot wat De Man verklaarde, had de fiscus tijdens de controle in 2003 ernstige onregelmatigheden in de boekhouding vastgesteld. De kwestieuze zichtrekening was toen bovendien niet eens ter sprake gekomen of onderzocht. Volgens het hof had hij toen al een verwittiging gekregen, maar sloeg hij toch 'het pad van de recidive' in.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees