Vier familieleden schuldig aan moord op Sadia Sheikh

Tariq Sheikh, de vader van Sadia, en haar broer Mudusar zijn door de volksjury van het hof van assisen van Henegouwen schuldig bevonden aan de moord op Sadia, met als verzwarende omstandigheid dat het een eremoord betreft, en van poging tot een gedwongen huwelijk. Parveen, de moeder van Sadia, en haar zus Sariya werden eveneens schuldig geoordeeld aan moord, met als verzwarende omstandigheid de eremoord, maar zij werden vrijgesproken van de tenlastelegging poging gedwongen huwelijk.

Na drie weken van debatten voor het assisenhof, oordeelde de jury de vier leden van de Pakistaanse familie Sheikh schuldig aan de moord op Sadia (20), een laatstejaarsstudente rechten aan de Provinciale Hogeschool in Charleroi, op 22 oktober 2007 in Lodelinsart.

Het arrest werd voor Mudusar onder meer gemotiveerd door zijn bekentenissen en omdat hij de feiten beging om de familie in haar eer te herstellen, die was geschonden door zijn zus die als vrouw weigerde zich te onderwerpen.

Voor vader Tariq Sheikh sprak het geheel van elementen, voorafgaand aan de feiten, in zijn nadeel, onder meer het met spoed afsluiten van het (gedwongen) huwelijk met een neef in Pakistan via de webcam en de administratieve stappen die Tariq zette met het oog op het officialiseren van dit huwelijk dat hij zijn dochter wilde opleggen.

Voor Sariya, de zus van het slachtoffer, waren de ballistieke analyses bepalend voor haar betrokkenheid bij de feiten. Voor de moeder wordt gewezen naar haar verklaringen waarin ze bekent dat ze liever had dat haar dochter sterft, dan dat ze zou trouwen met een niet-moslim.

Tijdens het proces hebben zowel het openbaar ministerie als de burgerlijke partijen, het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen en de Unie van Onafhankelijke Ziekenfondsen, proberen aantonen dat ieder lid van de familie een bepalende rol heeft gespeeld in de moord op Sadia.

De verdediging daarentegen was van mening dat het onderzoek was aangetast door de mediatisering van de misdaad en dat het onderzoek enkel ten laste werd gevoerd. De advocaten van de beklaagden voerden aan dat, met uitzondering van Mudusar, de twijfel in het voordeel van hun cliënten moest spelen. Mudusar pleegde de feiten en erkende de doodslag met voorbedachten rade.

Maandag beginnen de debatten over de strafmaat.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees