Atelaw Bekele wint en schrijft geschiedenis op EK veldlopen

Atelaw Bekele Foto: AP

De tot Belg genaturaliseerde Ethiopiër Atelaw Bekele heeft zich in het Sloveense Velenje als eerste Belg ooit tot Europees kampioen in het veldlopen gekroond.

De tot Belg genaturaliseerde Ethiopiër was oppermachtig en liep van start tot finish aan de leiding om zo de eerste Belg ooit te worden die goud pakt bij de elite op een Europees kampioenschap veldlopen.

De 24-jarige Bekele werkte de wedstrijd af in 29:15 en was zo vijf seconden sneller dan de Spanjaard Ayad Lamdassem. De Portugees José Rocha vervolledigde het podium. De Oekraïense topfavoriet en titelverdediger Sergei Lebid moest opgeven.

Lander Tijtgat (29:50) was de op één na beste Belg op de 21e plaats. Pieter Desmet finishte in 30:01 op de 29e plaats.

In de landencompetitie eindigde Frankrijk voor Groot-Brittannië en Spanje. België vaardigde maar drie atleten af en kon daardoor niet deelnemen aan deze competitie.

Ierse wint bij vrouwen

De Ierse Fionnuala Britton was de beste bij de vrouwen. Britton werkte de 8000 meter af in 25:55 en finishte zo voor de Portugese Dulce Félix (26:02), die net als vorig jaar vrede moest nemen met de tweede plaats. Het brons ging naar de Britse Gemma Steel (26:04).

Barbara Maveau eindigde op de 19e plaats in 27:13, Sandra Schenkel werd 23e in 27:30.
In de landencompetitie eindigde Groot-Brittannië voor Portugal en Duitsland. Omdat België maar twee atletes afzonderde, konden ze niet meestrijden in dit klassement.

Naert 14de, Lunders 20ste bij beloften

Koen Naert en Mats Lunders zijn respectievelijk op de 14e en de 20e plaats geëindigd in de beloftencompetitie. De overwinning was voor de Fransman Florian Carvalho. Hij werkte de 8000 meter af in 23:44. Het zilver was voor de Brit James Wilkinson (23:47). De Noor Sondre Norstad Moen (23:48) vervolledigde het podium. Koen Naert werd 14e in 24:05, Mats Lunders 20e in 24:09.

In de landencompetitie eindigde België met naast Naert en Lunders ook nog Stijn Garain (31e), Erwin Leysen (63e) en Florent Caelen (66e) knap zesde.

Bij de meisjes-beloften was de overwinning voor de Britse Emma Pallant. Er verschenen geen Belgen aan de start.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.