Tot 25 jaar cel voor moordenaars Sadia Sheikh

Tot 25 jaar cel voor moordenaars Sadia Sheikh

Sadia Sheikh, vermoord door haar familie Foto: © Isabelle Pateer

Het hof van assisen van Henegouwen heeft maandag straffen gegeven tussen 5 en 25 jaar aan de familieleden van Sadia Sheikh, het Pakistaanse meisje dat op 22 oktober 2007 in Lodelinsart door haar broer werd doodgeschoten.

Het openbaar ministerie had maandagochtend strenge straffen gevraagd voor de vier familieleden van Sadia Sheikh (20). Vrijdag veroordeelde de assisenjury broer, zus en beide ouders voor de eremoord op de laatstejaarsstudente rechten aan de Provinciale Hogeschool in Charleroi op 22 oktober 2007 in Lodelinsart.

Voor de vader en broer Mudusar kwam daar nog de verzwarende omstandigheid van een gedwongen huwelijk bij. Zij dwongen Sadia te trouwen met een neef in Pakistan. Omdat Sadia weigerde zich te onderwerpen, was de eer van de Pakistaanse familie geschonden.

Advocaat-generaal Alain Lescrenier had voor Sariya Sheikh (22) 20 tot 30 jaar opsluiting gevraagd omdat ze haar zus vasthield toen Mudusar haar neerschoot. ‘Zware straffen, want de familie heeft niet geaarzeld om Sadia te executeren toen ze zich weigerde te onderwerpen aan hun wil', argumenteerde de advocaat-generaal.

De jury volgde het openbaar ministerie niet. Sariya krijgt de lichtste straf van de familie. Sariya – die vijf maanden zwanger is – moet vijf jaar naar de gevangenis. Het hof hield rekening met haar blanco strafblad en haar jeugdige leeftijd.

Zowel voor de broer als voor de ouders had het openbaar ministerie levenslang gevraagd. Ook zij kregen een mildere straf. Hoewel Mudusar tijdens het assisenproces in Bergen alle schuld op zich probeerde te nemen, krijgt hij met 15 jaar cel een minder zware straf dan zijn ouders.

Vader Mahmood Tariq Sheikh werd veroordeeld tot 25 jaar. De moeder van Sadia werd veroordeeld tot 20 jaar. Ook bij de drie andere familieleden werd rekening gehouden met hun blanco strafblad.

Dreigtelefoon

De uitspraak over de straf kwam er pas gisteravond laat. De beslissing werd uitgesteld omdat het assisenhof rond 11 uur geëvacueerd werd. Dat gebeurde uit voorzorg, nadat telefoontjes waren binnengekomen waarin werd gedreigd met aanslagen tegen het Justitiepaleis in Brussel en het gerechtsgebouw van Charleroi.

RTL meldde gisteren in zijn middagjournaal dat er een dreigtelefoontje was binnengekomen. De dader, die beweerde lid te zijn van een Pakistaanse organisatie, dreigde ermee het Justitiepaleis op te blazen. Het gebouw werd doorzocht, maar er werden geen explosieven aangetroffen. Ook het gerechtsgebouw van Charleroi werd maandag doorzocht.

Gezien de verschillende dreigementen werd beslist de veiligheidsmaatregelen in het hof van assisen van Bergen te verhogen. De zittingszaal werd ontruimd, maar het bleek loos alarm

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees