OVERZICHT. Gewelddadige aanslagen in België

De steekpartij vond plaats in kinderdagverblijf Fabeltjesland aan de Vijf Januaristraat. Foto: belga

De aanslag in Luik is niet de eerste in zijn soort in ons land. Ook in het verleden werd België al enkele keren opgeschrikt door bloedige aanslagen en dolle schutters

Een overzicht:

 

  •  23 januari 2009: Kim De Gelder steekt twee baby's en een vrouw neer

Kim De Gelder brengt op 23 januari 2009 twee baby's en een 54-jarige vrouw om het leven in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Sint-Gillis-Dendermonde. Hij verwondt nog tien andere kinderen en twee begeleiders. De Gelder bekent later ook dat hij eerder de moord pleegde op de 72-jarige Elza Van Raemdonck in Vrasene. Het proces van De Gelder heeft nog niet plaatsgevonden.

 

  • 11 mei 2006: Hans Van Themsche schiet twee mensen dood

De 18-jarige Hans Van Themsche schiet in Antwerpen de Malinese Oulematou Niangadou en kleuter Luna Droward dood. Een Turkse vrouw wordt neergeschoten, maar overleeft. De dader had extreemrechtse sympathieën en ging doelbewust op zoek naar mensen van vreemde origine. Na de schietpartijen werd Van Themsche door een agent tegengehouden, gemaand zijn geweer neer te leggen en toen hij dit niet deed, in de buik geschoten. Van Themsche wordt door het Antwerpse assisenhof een jaar later tot levenslange opsluiting veroordeeld.

 

  • 12 mei 1987: Man vermoordt zeven mensen in boerderij

De 28-jarige Michel Van Wijnendaele stapt in Pepingen een boerderij binnen en opent het vuur op de inwoners. Daarbij doodt hij de 90-jarige grootvader van het gezin, de 84-jarige grootmoeder, de 46-jarige dochter, de 54-jarige schoonzoon en een kleinzoon van 20. Een tweede kleinzoon van 24 wordt zwaargewond. In een nabijgelegen boerderij schiet de dader daarop een 37-jarige vrouw en haar driejarig kindje dood. Daarop trekt hij naar zijn schoonouders in Denderwindeke, waar hij zijn schoonvader en de moeder van zijn schoonvader verwondt. De dader pleegt zelfmoord nadat hij tijdens een politie-achtervolging wordt klemgereden door de politie.

 

  • 1 april 1987: Twee doden bij schietpartij in het Luikse justitiepaleis

Robert Gillon, Pierre Frère en José Cokaiko staan in het justitiepaleis van Luik terecht voor verscheidene overvallen als leden van de bende van Robert Van Oirbeek. 'Petit Robert' zelf is er niet; hij ontsnapte op 8 februari 1987 uit de gevangenis van Lantin. Kort voor de middag vragen Cokaiko en Gillon toestemming om naar het toilet te gaan. Op dat moment springt Cokaiko's vriendin Germaine Dely recht in het publiek met een granaat in haar handen, en ze gooit een pistool naar haar vriend. Er ontstaat een vuurgevecht tussen Cokaiko en de zeven rijkswachters in de zaal, en Cokaiko wordt daarbij dodelijk getroffen. Ook zijn advocaat Jacques Henry komt om het leven, door een verdwaalde kogel van een rijkswachter. Dely wordt geraakt in de buik, maar overleeft. De granaat blijkt niet echt te zijn.

 

  • 6 december 1985: dode bij aanslag in Luiks justitiepaleis

Een halfuur voor een bijeenkomst van zeshonderd gasten, die zich op dat moment al in een zaal van het gebouw bevinden, ontploft een bom in het justitiepaleis van Luik. Rechtenstudent Philippe Balis verliest daarbij het leven. Voorts worden drie verdiepingen van het gebouw zwaar beschadigd. Advocaat Jean-Michel Systermans wordt aangehouden en onder meer van moord beschuldigd. Hij bekent en geeft de namen van zijn mededaders: buschauffeur Christian Zeggers (38) en ambtenaar Francis Reynders (39), allebei cliënten van hem. Zeggers wordt vrijgesproken, maar de andere twee worden veroordeeld.

 

  • 1984 en 1985: Cellules Communistes Combattantes (CCC)

De CCC, een extreemlinkse groepering, pleegt in 1984 en 1985 veertien aanslagen in België. De CCC kondigen de aanslagen vaak van tevoren aan maar bij de aanslag op het gebouw van het VBO op 1 mei 1985 komen twee brandweerlieden om het leven en bij diverse andere aanslagen raken 28 mensen gewond. Leider Pierre Carette wordt op 16 december 1985 samen met drie medestanders opgepakt in een fastfoodrestaurant in Namen. In oktober 1988 wordt Carette veroordeeld tot levenslang. Sinds 25 februari 2003 is hij opnieuw vrij.

 

  • jaren '80: Bende van Nijvel

De Bende van Nijvel pleegt in 1982, 1983 en 1985 in België een reeks moorden, inbraken, diefstallen en overvallen. Daarbij vallen 28 doden en ruim 40 gewonden. Vooral de bloedige roofovervallen op supermarkten van de Delhaize-keten in 1985 schokken de Belgen. Over de motieven van de Bende is nog steeds niets bekend en ook de daders zijn nooit ontmaskerd.

 

  • 18 november 1979: Beroepsmilitair opent vuur op massa tijdens cross in Hannuit

De 25-jarige beroepsmilitair Odon Renard mag tijdens het weekend het psychiatrisch ziekenhuis van Antwerpen verlaten en gaat naar de veldloop in Hannuit. Hij opent er met een jachtgeweer het vuur op de massa. Vooraleer hij door enkele brandweermannen overmeesterd kan worden, heeft hij al een 16-jarig meisje en een 26-jarige vrouw gedood en ruim twintig anderen verwond. Renard, die bijna gelyncht wordt door de andere toeschouwers, had op de televisie een film gezien waarin een maniak doorslaat en in een vol stadion op de mensen begint te schieten. Hij wordt veroordeeld tot levenslange dwangarbeid, en wordt na enkele jaren overgeplaatst naar een psychiatrische instelling, waar hij nog steeds verblijft.

 

  • 23 juni 1979: de zesvoudige moord van Horion

Op 23 juni 1979 vallen Freddy Horion en Roland Feneulle de woning van autohandelaar Roland Steyaert in Sint-Amandsberg binnen. Steyaert had Horion ontslagen wegens verduistering van een Mercedes-Benz. De twee schieten de garagist, zijn vrouw, twee dochters en de verloofde van een dochter dood. De buit bedroeg amper 4.000 Belgische frank en een handvol juwelen. Begin februari 1979 had Horion al winkeluitbaatster Helena Lichatschevsky uit Gent in koelen bloede doodgeschoten. Toen kocht hij eerst een jeansbroek, om daarna de inhoud van de kassa mee te nemen. De publieke opinie is zwaar geschokt door de moorden van Horion. Hoewel de doodstraf al vele decennia niet meer wordt uitgevoerd in België, veroordeelt het Gentse hof van assisen hem in 1980 toch tot de doodstraf wegens zesvoudige roofmoord. Dat wordt later omgezet in een levenslange gevangenisstraf, die hij nog steeds uitzit. Horion probeert vier keer uit zijn cel te ontsnappen. In 1982 duikt hij na een ontsnapping anderhalve maand onder in Nederland, maar wordt daar betrapt bij een inbraak en terug uitgeleverd aan België.

 

  • 5 november 1953: Vijfvoudige moord in Thy-le-Château

Vijftiger Camille Van Laethem trekt in het dorpje Thy-le-Château in de provincie Namen naar de huizen van enkele buren en vermoordt hen. In drie verschillende huizen worden in totaal vijf lijken aangetroffen: drie mannen zijn doodgeschoten en twee vrouwen zijn de keel overgesneden. Van Laethem, die blijkbaar in onmin leefde met zijn buren, schiet zich vervolgens in zijn eigen huis door het hoofd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees