Amerikaanse leger haalt vlag in Bagdad neer

Het Amerikaanse leger heeft in de Iraakse hoofdstad Bagdad officieel de vlag van de Amerikaanse troepen neergehaald. Daarmee maken de Verenigde Staten na bijna negen jaar een einde aan de oorlog in Irak.

De Amerikaanse ambassadeur in Irak James Franklin Jeffrey opende de ceremonie. Hij zei dat de VS uitkijkt naar een Irak dat veilig is en op eigen benen kan staan.

Ook de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta is naar Bagdad gereisd. Hij haalde in zijn speech Abraham Lincoln aan: 'De wereld zal amper opmerken, noch lang onthouden, wat wij hier zeggen, maar ze kan nooit vergeten wat zij hier deden.'

Het merendeel van de 5.500 overgebleven soldaten hebben Irak intussen verlaten. De veiligheid is overgedragen aan de Irakezen. Verwacht wordt dat de laatste Amerikaanse soldaten binnen enkele dagen Irak zullen verlaten.

Ongeveer 4.500 Amerikaanse soldaten en 100.000 Irakezen zijn tijdens de oorlog omgekomen.

Gisteren luidde de Amerikaanse president Barack Obama al het einde van de oorlog in Irak in met een speech waarmee hij terugkerende troepen welkom thuis heette. De oorlog in Irak eindigt niet 'met een laatste veldslag, maar met de laatste terugkeer naar huis', zei hij.

Corrigeer

MEER NIEUWS