Meer dan 600 doden bij Filipijnse overstromingen

Bij de overstromingen in het zuiden van de Filipijnen zijn volgens het Filipijnse Rode Kruis al zeker 652 doden gevallen. Meer dan 900 mensen worden vermist.

De tropische storm Washi, die het natuurgeweld zaterdag aanrichtte, is zondag weggetrokken. Maar op het eiland Mindanao liet Washi een ravage achter. De zwaarst getroffen steden zijn Cagayan de Oro, waar 346 mensen omkwamen, en het nabijgelegen Iligan, waar 206 mensen het leven lieten. De slachtoffers zijn vooral vrouwen en kinderen.

Washi bracht behalve krachtige windstoten ook hevige regenval. Binnen twaalf uur viel evenveel regen als in een maand. Omdat ook uit de bergen water naar beneden stroomt, zijn enkele steden ondergelopen die doorgaans niet met overstromingen te maken hebben. Veel mensen werden in hun slaap verrast door het water. Tienduizenden hebben hun toevlucht gezocht in hoger gelegen gebieden.

In de mortuaria van Cagayan de Oro stapelen de lichamen zich op. Er is volgens de rampenbestrijdingsdienst een groot gebrek aan doodskisten en lijkzakken. Ook aan de kust worden lichamen van drenkelingen geborgen die door het water zijn meegevoerd.

De duizenden militairen, agenten, reservisten en vrijwilligers die zijn opgetrommeld om slachtoffers te redden of te bergen ondervinden nog steeds hinder van het onstuimige weer. Dat klaart naar verwachting zondag op, als ook het staartje van Washi de Filipijnen heeft verlaten. Hulpdiensten kunnen dan intensiever op zoek naar overlevenden.


 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees