Frankrijk waarschuwt voor borstimplantaten

PIP-implantaten Foto: REUTERS

De Franse overheid vraagt 30.000 vrouwen om hun borstimplantaten te laten nakijken. De gebruikte protheses, die sneller dan andere merken scheuren, zouden al aan een vrouw het leven hebben gekost, en kunnen duizenden vrouwen in gevaar brengen.

Vanaf vandaag tot eind deze week wordt door de gezondheidsautoriteiten aan 30.000 Franse vrouwen gevraagd om hun borstimplantaten te laten nakijken. Het gaat om siliconenprotheses van het merk PIP, Poly Implant Prothese, die een mogelijk gezondheidsrisico inhouden. Dat schrijft de Franse krant Libération.

Het bericht werd bevestigd door Agnès Buzyn, de voorzitster van het Franse nationale kankerinstituut, en plastisch chirurg Laurent Lantieri. Hij maakt deel uit van een commissie die de Franse overheid heeft samengesteld om het probleem te onderzoeken.

Vermoed wordt dat de protheses aan de oorzaak liggen van het overlijden van ten minste een vrouw. Mogelijk zijn duizenden andere vrouwen met PIP-protheses ook in gevaar.

'Momenteel is er geen sprake van een noodgeval, men moet zich ook niet ongerust maken, maar we moeten voorzorgsmaatregelen nemen', aldus Lantieri. 

Een woordvoerster van de Franse regering, Valérie Pecresse, verklaarde aan de zender LCI dat 'alle vrouwen die PIP-implantaten hebben zich dringend tot hun chirurg moeten wenden'. Er zal worden nagegaan of de implantaten beschadigd zijn of een gevaar inhouden, waarop er samen met de arts wordt beslist of ze verwijderd moeten worden.

Industriële silicone

Een onderzoek van de Franse vereniging van plastisch chirurgen vorig jaar bracht aan het licht dat de prothesen sneller kapot konden gaan dan andere, en dat de silicone die erin werd verwerkt niet geschikt was voor medisch gebruik. Het bedrijf PIP staat onder curatele en wordt momenteel beschermd tegen schuldeisers. Het gebruik van de implantaten is sindsdien verboden, ook in ons land.

Ten minste acht gevallen van kanker bij vrouwen met PIP-implantaten zijn al gemeld, aldus de directeur voor de volksgezondheid Jean-Yves Grall. Een andere vrouw overleed vorig jaar aan kanker. Sinds de fouten aan de implantaten werden ontdekt, werden al 523 protheses verwijderd, schrijft de krant Le Monde. Of er een verband is tussen de implantaten en de kankerdiagnose van de patiënten, is evenwel nog niet bewezen.

Volgens Grall worden alle kosten voor de verwijdering van de prothesen terugbetaald. Of er dan ook voor nieuwe implantaten gezorgd zal worden, is niet bekend.

De PIP-implantaten behoorden tot de goedkoopste op de markt, en werden ook buiten Frankrijk gebruikt. Of en hoeveel vrouwen er in ons land dergelijke implantaten hebben, is niet bekend. In Groot-Brittannië zijn het er vermoedelijk 50.000.

'Geen reden tot paniek in België'

Volgens Ann Eeckhout, woordvoerster van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), is er voor Belgische vrouwen geen reden tot paniek. 'Vrouwen met borstimplantaten worden aangeraden bij hun arts langs te gaan, maar alleen uit voorzorg. Er is alleen opgeroepen tot extra alertheid.'

'Ook in Frankrijk gaat het om een voorzorgsmaatregel', aldus Eeckhout. 'Deze week verwachten onze zuiderburen een advies van het nationaal kankerinstituut. Tot nu toe is er echter nog geen enkel oorzakelijk verband aangetoond tussen de kankerdiagnoses en de implantaten. Er is momenteel geen enkel gevaar.'

Hoeveel Belgische vrouwen PIP-implantaten hebben, is door het FAGG niet geweten, aangezien er over het gebruik ervan in privéklinieken geen gegevens worden bijgehouden.

 

Corrigeer

MEER NIEUWS