'Muffinman is geen Robin Hood'

Steven De Geynst Foto: Lisa Van Damme

GENT - Voor het Gentse hof van beroep heeft het openbaar ministerie gevraagd om de straf die Steven De Geynst kreeg voor het stelen van muffins uit een afvalcontainer, te bevestigen. 'De actie was provocatie, hij probeert zich eruit te praten als een moderne Robin Hood', klinkt het.

De 51-jarige De Geynst uit Temse, die meer bekendheid geniet onder zijn bijnaam 'muffinman', werd vorig jaar veroordeeld tot zes maanden celstraf met uitstel voor diefstal. Hij had twee zakken muffins, waarvan de houdbaarheidsdatum was overschreden, uit een afvalcontainer bij een supermarkt gehaald.

Voor het Gentse hof van beroep heeft het openbaar ministerie dinsdagnamiddag de bevestiging gevraagd van zijn straf. 'Dit is geen moderne Robin Hood die steelt van de rijken en aan de armen geeft. De actie was provocatie', zei de openbare aanklager, die aanhaalde dat de man al veroordeeld werd voor drugs, afzetterij, vernielingen en slagen en verwondingen.

De openbare aanklager verzet zich tegen de redenering dat de muffins niemand meer toebehoorden. 'De houdbaarheidsdatum van de muffins was overschreden en de uitbater moet ze volgens het afvalstoffendecreet verwijderen. Hij was er nog verantwoordelijk voor en ze waren zijn eigendom nog.'

'Gevaar voor de maatschappij'

'De actie van de man was provocatie, zo blijkt ook uit zijn verklaringen in de pers', klonk het nog. 'De Geynst stelde dat hij zou blijven gaan tot er iets gebeurde en gebruikte geweld om zich te verzetten. Hij probeert zich eruit te praten als een moderne Robin Hood.'

Het OM vraagt de bevestiging van de celstraf. 'De beklaagde was te kwader trouw en nam de muffins weg om ze door anderen te laten consumeren. Het betekent een gevaar voor de maatschappij door ze te verspreiden naar mensen die niet weten waar ze vandaan komen.'

'De beklaagde heeft bedenkingen bij het systeem van de houdbaarheidsdatum, maar waar haalt hij zijn autoriteit? Een ernstige voedselbank zou de muffins niet aanvaarden. Als de man vrijgesproken wordt, kan iedereen vuilniscontainers en afvalzakken doorzoeken en alles gewoon meenemen. Wie is er dan verantwoordelijk voor de verspreiding van producten met gevaren voor de volksgezondheid?'

Betoging in Gent

De Geynst heeft tijdens de zitting vanmiddag zijn vrijspraak gevraagd. 'Er was geen diefstal omdat de zaakvoerder van de GB de goederen in de container had achtergelaten. De muffins behoorden dus niemand meer toe. Mijn cliënt was van plan ze gratis aan de Voedselbank te geven. Er was geen misdrijf en geen bedrieglijk element in zijn hoofde', pleitte zijn advocaat Frank Scheerlinck.

Op 22 maart 2010 had De Geynst twee zakken muffins uit een afvalcontainer op een parkeerterrein aan een vestiging van supermarkt GB in Rupelmonde gehaald. Hij wou daarna wegfietsen, maar werd tegengehouden door het personeel van het warenhuis.

De politie kwam ter plaatse en de man werd opgepakt. Hij werd gedagvaard voor diefstal met geweld, omdat hij zich had verzet tegen het supermarktpersoneel.

In het centrum van Gent namen dinsdag een honderdtal mensen deel aan een optocht om steun te betuigen aan de 'muffinman'. Ze stapten van de Korenmarkt door de binnenstad naar het gerechtsgebouw aan het Koophandelsplein. De manifestanten verzetten zich tegen voedselverspilling en scandeerden slogans als 'Waar is uw geweten? Muffins kan je eten' en 'Geen straf voor Steven'.

De uitspraak in beroep valt op 8 februari.
 

Corrigeer

MEER NIEUWS