Directeur van FN leidde aanval op Greenpeaceschip

Directeur van FN leidde aanval op Greenpeaceschip

Foto: *

Louis-Pierre Dillais, de Fransman die de aanval leidde op de Rainbow Warrior in 1985 waarbij een dode viel, is momenteel directeur bij een Amerikaans filiaal van FN Herstal. Dat schrijft De Morgen woensdag. Greenpeace noemt Dillais 'een terrorist', terwijl Waals minister Jean-Claude Marcourt zegt dat zijn aanstelling een interne aangelegenheid is van FN Herstal.

Greenpeace heeft vorige maand in een brief aan de Amerikaanse immigratiedienst de uitwijzing gevraagd van Dillais. 'Het is onvoorstelbaar dat een regering, een publieke overheid, samenwerkt met een terrorist', zegt Mark Floegel, senior investigator bij Greenpeace International.

'En Louis-Pierre Dillais is een terrorist. Hij heeft deelgenomen aan de aanvallen tegen de Rainbow Warrior en heeft dat ook bevestigd. Nu speelt deze terrorist een rol in de Belgische en Amerikaanse wapenhandel. Dat kunnen we niet aanvaarden.'

Dillais is een voormalige officier van de DGSE, de Franse geheime dienst, die verantwoordelijk was voor de operatie tegen de boot van Greenpeace in juli 1985. Bij FN Herstal wil de woordvoerder niet bevestigen dat Dillais voor hen actief is.

Bevoegd minister Marcourt (PS) zegt in De Morgen dat hij Dillais niet persoonlijk heeft aangeworven. 'Dat is een interne beslissing geweest van FN Herstal. Ik weet dat Louis-Pierre Dillais uitstekende contacten in de VS heeft en dat is nuttig voor FN Herstal. Ik veroordeel de aanval tegen de Rainbow Warrior, maar dat is een interne Franse aangelegenheid.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees