Met een grote meeting in Bloemfontein viert het ANC zijn honderdjarige verjaardag vandaag. Het orgelpunt voor de naar verwachting 100.000 aanwezige mensen moet een toespraak door Zuid-Afrikaans president Jacob Zuma worden.

Het ANC is de oudste en beroemdste verzetsbeweging van Afrika. Ze werd op 8 januari 1912 gesticht door stamleiders, kerkleiders en andere prominenten in de Wesleyan Church in Mangaung, net buiten Bloemfontein. Bedoeling was de blanke minderheidsregering te bestrijden.

Een middernachtmis in dezelfde kerk was na een golftornooi vrijdag een van de evenementen bij de viering van 100 jaar ANC. Jacob Zuma stak er de kaars van de honderdjarige aan.

De plaatselijke pers legde meer dan ooit de nadruk op de verdeeldheid van de partij die lange tijd onder leiding stond van Nelson Mandela, terwijl het ANC zelf probeerde het beeld op te hangen van een rond Zuma verenigde partij.

Vanuit de hele wereld ontving het ANC felicitaties, onder meer van de Franse president Nicolas Sarkozy, de Britse premier David Cameron en de 'vader' van de Zambiaanse onafhankelijkheid, Kenneth Kaunda.

De 93-jarige Mandela kan wegens gezondheidsproblemen de viering niet bijwonen. Niet alle 46 aangekondigde staatsleiders komen. Toch zal een dozijn de grote meeting bijwonen, komend uit onder andere Congo, Mozambique, Namibië, Oeganda, Zambia en Madagascar. Ook in Bloemfontein zijn de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu en de Amerikaanse zwarte mensenrechtenactivist Jesse Jackson.
 

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees