Fit & Gezond

Zo werkt het 'wonderdieet' van Bart De Wever

N-VA kopstuk Bart De Wever is op enkele weken tijd maar liefst achttien kilo verloren dankzij het PronoKal-dieet. Maar vergis je niet: Het Catalaanse proteïnedieet doet geen wonderen voor iedereen. Wij leggen je uit aan welke criteria je moet voldoen voor je het mag volgen.

Begin november, op een attractie in De Efteling, besefte politicus dat Bart De Wever dat hij dringend iets aan zijn zwaarlijvigheid moest doen. “Ik moest me in een klein karretje wurmen, maar helaas raakte de grendel die je naar beneden moet trekken niet over mijn buik. Dat was heel gênant”, zei hij net voor Kerstmis in een krant van De Persgroep. Kort daarna schakelde hij een Catalaanse diëtiste en een Antwerpse dokter in om hem te begeleiden tijdens het befaamde PronoKal-dieet dat ook Night of the Proms-presentator Carl Huybrechts heeft gevolgd.

Niet voor iedereen
Maar wie met overtollige kilo’s kampt en net als De Wever en Huybrechts spectaculair wil afvallen kan niet zomaar het ‘wonderdieet’ volgen, uitgevonden door de Spaanse professor Augusti Molins. Je mag bijvoorbeeld niet jonger zijn dan zestien jaar en niet ouder dan 65 jaar. Zit je in de juiste leeftijdscategorie, dan is een medisch onderzoek nodig om te controleren of je lichaam de afslankingsmethode wel aankan. Je nieren en je lever moeten immers optimaal werken. Dat komt omdat je lichaam tijdens het PronoKal-dieet ketonlichamen aanmaakt. Die zijn nodig om vet af te breken. Maar een te hoge hoeveelheid is nefast voor ongezonde nieren en een zieke lever.

Zakjesvoeding
Eenmaal het licht op groen staat, bepaalt een diëtist je streefgewicht volgens de Molinsmethode. Daarbij wordt rekening gehouden met je geslacht en leeftijd. Vervolgens wordt aan hand van je culinaire voorkeuren zakjesvoeding samengesteld die je in de eerste fase van het dieet (twee à drie maanden) zal moeten innemen. In dit stadium overleef je op surrogaatproteïnen waardoor je ongeveer 80 procent van je overgewicht verliest. De ketonlichamen geven je hersenen het signaal dat je geen honger hebt. Hierdoor word je ook euforisch en krijg je extra energie, wat je motiveert om door te gaan met het dieet. Op deze manier kan je op één maand tijd tot vijftien kilo verliezen.

Maar wat betekent dat concreet? Vlees, vis, alcohol en fruit zijn verboden. Groenten mag je wel eten, met uitzondering van wortels, uien en tomaten omdat deze suikers bevatten. Alle nodig voedingsmiddelen komen uit de sapjes. De groenten dienen om de maag van de patiënt te vullen en vitaminen op te nemen. Gedurende deze strikte eerste fase, moet je om de twee weken op consultatie bij de diëtist. Indien nodig krijg je vitamine- en mineraalsupplementen en extra proteïnen zodat je spiermassa op peil blijft.

Opnieuw leren eten

In de tweede fase wordt de zakjesvoeding geleidelijk afgebouwd en leer je opnieuw gezond eten. Uit allerlei dieetervaringen blijkt dat je weer beter proeft wat je eet. Daarnaast word je gecoacht door een bewegingsspecialist en eventueel ook een psycholoog. Na een periode van twee jaar zou je het vooraf bepaalde streefgewicht moeten bereikt hebben. De kans op een terugval is bijzonder klein omdat je inmiddels een gezonde levensstijl hebt ontwikkeld.

Kostprijs?

Echt goedkoop is het PronoKal-deet niet. Je betaalt zo’n negen euro per dag. Voor dat bedrag verhoog je echter wel je levenskwaliteit. Sommige mensen hoeven zelfs minder pillen te slikken voor hun bloeddruk, cholesterol en diabetes.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees