Laatste minister van Franco overleden

Laatste minister van Franco overleden

Fraga bleef politiek actief tot eind vorig jaar. Foto: AFP

Manuel Fraga Iribarne is zondagavond thuis in Madrid overleden. De Spaanse politicus stond aan de basis van de huidige Partido Popular, die momenteel met Mariano Rajoy de regering leidt. De dood van Fraga sluit een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van Spanje onder Franco.

 Manuel Fraga heeft een lange staat van dienst. Hij was al minister ten tijde dat dictator Fransisco Franco de touwtjes stevig in handen had in Spanje. Onder 'el Caudillo' was Fraga minister van Toerisme en Informatie. In die ambt voerde hij onder meer de censuur in.

Na de dood van Franco werd hij minister van Binnenlandse Zaken, en bleef hij prominent aanwezig in de Spaanse politiek. Hij was onder meer betrokken bij het opstellen van de nieuwe grondwet die in 1978 van kracht ging en van Spanje een democratie maakte.

In 1976 stond hij, samen met nog zes andere ministers die gediend hadden onder Franco, aan de basis van de huidige Partido Popular. Tot in 1989 heette die partij de Alianza Popular. 

ETA

Fraga bleef een aanhanger van Franco en geloofde sterk in de Spaanse eenheid en was dan ook een fel tegenstander van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Zijn partij kreeg dan ook serieuze kritiek te slikken toen de PP de aanslagen in Madrid, op 11 maart 2004, in de schoenen van de ETA wou schuiven. Het kostte de partij een quasi zekere verkiezingsoverwinning.

De Partido Popular won wel de jongste parlemenstverkiezingen en brachten Mariano Rajoy aan het roer van een Spanje dat nog zware economische jaren tegemoet gaat door de eurocrisis. Rajoy moet Spanje, dat onder meer een hoge werkloosheidsgraad torst, terug op het goede spoor krijgen.

Don Manuel

Fraga, ook wel 'Don Manuel' genoemd was erevoorzitter van de PP, en vertegenwoordigde Galicië (hij was lang regiopremier van de regio) in de senaat tot eind vorig jaar. Hij was de laatste nog levende minister van het regime van Franco. Hij werd 89 jaar.

 

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees