Zwaardere straf voor huisarts die abortus uitvoerde zonder toestemming

ANTWERPEN - Het hof van beroep heeft een 48-jarige huisarts uit Antwerpen zwaarder bestraft voor het uitvoeren van een abortus zonder toestemming van de patiënte. De man kreeg drie jaar cel, waarvan twee jaar effectief. In eerste aanleg had hij slechts achttien maanden cel met uitstel gekregen. Volgens het hof moet de gemeenschap tegen de arts beschermd worden.

De feiten kwamen eind 2008 aan het licht tijdens een onderzoek naar mensenhandel. Een Nigeriaanse prostituee verklaarde dat ze een jaar eerder door haar 'madame' gedwongen werd om een abortus te ondergaan. De vrouw had haar meegenomen naar de praktijk van een huisarts in de buurt van het Antwerpse De Coninckplein. De man was werkzaam in het milieu van de illegalen en de prostituees.

Het slachtoffer protesteerde, maar haar madame had haar met voodoo bedreigd. De huisarts voerde de abortus bovendien slordig uit, wat tot complicaties leidde.

Uit een huiszoeking bleek dat de praktijk van de man onhygiënisch en onveilig was. De dokter hield ook geen medische dossiers bij van zijn patiënten. Om de abortus te rechtvaardigen, beriep hij zich op een medische noodsituatie, maar die was er volgens het hof niet. Voor een tweede (laattijdige) abortus, ditmaal wel met toestemming, werd hij vrijgesproken.

De madame kreeg in eerste aanleg één jaar cel met uitstel en 1.100 euro boete. Zij ging niet in beroep.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees