‘Jij duwt op het knopje, wij doen de rest’, zo sleet George Eastman in 1888 zijn eerste Kodak-fototoestel voor de Amerikaanse gezinnen. Met succes, want tot de jaren 80 was de Amerikaanse foto- en filmreus de absolute leider en trendsetter van de fotografie.
Denk maar aan Kodacolor voor fotoprints en Kodachrome voor dia’s. Ze behoorden tot de obligate reisuitrusting van de vakantieganger in de vorige eeuw. En Kodak zou nog miljoenen eenvoudige camera’s produceren, waaronder de populaire Brownie - het boxske in de volksmond– en later in de jaren 60 de revolutionaire zakcamera Pocket Instamatic. Kodak werd een begrip, in die mate zelfs dat alle fototoestellen veralgemenend kodak werden genoemd.

Teren op succes


Terwijl die veralgemening overleefde, belandde het bedrijf zelf helemaal in de vergetelheid. Want met de intrede van de digitale fotografie, schakelde iedereen voor zijn huis-tuin-en-keukenfoto’s over op die veel gemakkelijkere technologie. Alleen bij Kodak zelf zagen ze dat niet in. Onbegrijpelijk. In een mum van tijd moest Eastman Kodak het afleggen tegen Japanse fotoreuzen zoals Sony, Canon en Fuji.

Heeft de Amerikaanse multinational te lang geteerd op zijn succes? Feit is dat het bedrijf pas bij het begin van het nieuwe millennium startte met de afbouw van zijn klassieke productie van filmrolletjes in West-Europa en in Noord-Amerika. Kodak sloot dertien fabrieken en 130 laboratoria. 47.000 werknemers werden afgedankt.

Patenten verkopen

De financiële zwanenzang van Kodak werd al in 2004 ingezet, toen het aandeel op de beurs van New York uit de Dow Jones-index verdween. Sinds 1930 was Kodak een vaste titel van de Dow Jones. Het jongste jaar verloor het aandeel 90 procent van zijn waarde. Vandaag is het nog maar 55 dollarcent waard, gedurende de jaren 70 noteerde het Kodakaandeel nog meer dan 100 dollar.

Vandaag heeft de onderneming nog 18.000 mensen in dienst. 18.000 werknemers die in onzekerheid leven nu Kodak de handelsrechtbank vroeg om zijn activiteiten te kunnen voortzetten onder het zogenaamde Chapter 11, waardoor het bescherming geniet tegen zijn schuldeisers. De fabrikant kreeg een kredietlijn van 950 miljoen dollar (740 miljoen euro) voor een periode van 18 maanden van de bank Citigroup.

Kodak wil de herstructurering rond hebben tegen eind 2013. De onderneming zal zich toespitsen op onderzoek en ontwikkeling en vooral op de verkoop van zijn 1.100 brevetten aan informaticareuzen en telefoniebedrijven. Met deze patenten heeft Kodak sinds 2003 meer dan drie miljard dollar aan eigendomsrechten verdiend. Driekwart van de inkomsten van Kodak werden met deze activiteiten gerealiseerd.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees