Nieuwe mail brengt Muyters in opspraak

Er is een nieuwe mail uitgelekt die Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) in een kwaad daglicht stelt. Muyters zegt 'gebroken te zijn' na de heksenjacht tegen zijn figuur, maar neemt geen ontslag.

Muyters belegde vanavond een dringende persconferentie, die zeer emotioneel verliep. Tegenover de verzamelde pers betreurde hij de heksenjacht tegen zijn figuur over de hypotheekaftrek en de Belasting op Inverkeerstelling.

De Vlaamse minister zegt te zullen doorzetten, ook al deden geruchten de ronde dat hij zou opstappen.

Opnieuw uitgelekte mail

Muyters reageerde ook op een e-mail die een van zijn kabinetsmedewerkers heeft gelekt. Hij erkent de fout, maar neemt geen ontslag.

Het gaat om een mail van een adviseur van zijn kabinet aan de N-VA-fractie in het Vlaams parlement, waaruit zou kunnen afgeleid worden dat Muyters het parlement heeft voorgelogen over de begroting van 2009.

De mail dateert van begin januari 2010 en gaat over de begroting 2009. De minister had toen net in de commissie Financiën moeten uitleggen waarom het gat in de begroting 200 miljoen euro groter was dan voorzien (1,2 miljard euro in plaats van 1 miljard euro).

'Gelogen' tegen Vlaams parlement

Muyters zei toen in de commissie dat na overleg met het monitoringcomité in
december nog was gebleken dat er geen indicaties waren dat de begrotingsdoelstelling niet zou gehaald worden. De oppositie vroeg dat monitoringrapport op, maar in de bewuste mail zegt de medewerker van Muyters dat het rapport absoluut niet kon vrijgegeven worden omdat Muyters in de commissie zou 'gelogen' (gevolgd door een smiley) hebben, en dat er wel indicaties waren dat het voorlopgestelde doel niet zou gehaald worden.

Muyters zegt dat zijn medewerker met de mail in de fout is gegaan, en dat hij daarvoor politiek verantwoordelijk is, maar ontkent formeel dat hij het parlement heeft voorgelogen. 'Ik heb in de commissie geantwoord conform de stukken die ik had en dat rapport is ter beschikking gesteld van het parlement', klinkt het.

Vermoedelijk is Bas Luyten de bewuste medewerker die de mail heeft gelekt. Hij werd ontslagen nadat een drugsprobleem boven water kwam. Ook had hij een amoureuze affaire met de voormalige N-VA-senatrice Kim Geybels.

Het is al de tweede keer in enkele dagen tijd dat de N-VA-minister in opspraak komt met een uitgelekte mail. Eerder deze week was er de mail over de Belasting op Inverkeerstelling (BIV) die voor de oppositie de aanleiding was om een motie van wantrouwen tegen de minister in te dienen. Het was de eerste keer dat zoiets voorviel in het Vlaams halfrond. 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees