Parket opent onderzoek naar Dexia

Parket opent onderzoek naar Dexia

Dexia Foto: EPA

Het parket van Brussel opent een strafonderzoek naar de ontmanteling van Dexia. Dat bevestigt parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur aan De Tijd. Het nieuws staat ook in L'Echo.

Nadat de belangenvereniging Dolor op 9 november een klacht indiende, vroeg het parket de centrale directie Financiële Criminaliteit van de federale politie na te gaan of er strafbare handelingen onderzocht konden worden. Die analyse is gebeurd en het parket opent nu een strafonderzoek.

Het parket wil in eerste instantie nagaan of de aandeelhouders van Dexia zijn misleid door de communicatie die de groep deed tot haar ontmanteling in oktober vorig jaar. 

Dolor wil dat elke steen omgekeerd wordt en dat deze keer niets in
de doofpot wordt gestopt. 'De maatschappij en de aandeelhouders hebben recht op de waarheid', zegt Hendrik Boonen van Dolor. 

De belangenvereniging laat weten dat ze de volgende dagen minstens 50 nieuwe klachten gaat indienen in dit strafonderzoek. De nieuwe informatie komt uit de vele dossiers die aandeelhouders overmaken, klinkt het.

Anders dan bij het onderzoek naar de ontmanteling van Fortis zal er geen onderzoeksrechter worden ingeschakeld. Die kan onder andere huiszoekingen uitvoeren en documenten in beslag nemen, maar volgens de speurders is er op het eerste gezicht voldoende informatie openbaar om zonder onderzoeksrechter het nodige speurwerk te doen, schrijft de krant.

Zonder onderzoeksrechter zou de procedure ook sneller gaan, luidt het.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees