KBC vindt koper voor Poolse dochter

KBC vindt koper voor Poolse dochter

De KBC-hoofdzetel in de Brusselse Havenlaan. Foto: EPA

De Belgische bankverzekeraar KBC verkoopt haar Poolse verzekeringsdochter Warta aan het Duitse Talanx. Dat maakt KBC voorbeurs bekend. Talanx biedt 770 miljoen euro voor Warta.

 De Poolse verzekeringsdochter stond al langer in het uitstalraam, maar heeft nu dus toch een koper gevonden. Talanx biedt voor 100 procent van de aandelen 770 miljoen euro. 

Een mooie prijs want de voorbije dagen waren er nogal wat geruchten dat de verkoopprijs fors zou zakken door de dalende waarde van de Poolse Zloty. 'Het is zeker een mooie prijs', beaamt woordvoerster Viviane Huybrecht. 'Er zijn nogal wat geruchten geweest, over de prijs, over de verschillende kopers, ... Maar dit is goed nieuws. Zowel voor KBC, als voor Warta, als voor de werknemers in Polen. Dit heeft ook een positieve impact op onze resultaten.'

Staatssteun

'De transactie van vandaag is opnieuw een belangrijke mijlpaal in de uitvoering van onze aangepaste strategie', verklaarde CEO Jan Vanhevel. 'Zelfs in een uiterst uitdagend macro-economisch klimaat en in erg volatiele marktomstandigheden zijn we erin geslaagd een van de belangrijkste desinvesteringsdossiers tot een goed einde te brengen.'

KBC verkoopt zijn Poolse bankactiviteiten zodat het de staatssteun kan afbetalen. Begin januari kondigde de Belgische bankverzekeraar aan dat ze begonnen is aan de afbetaling met een eerste schijf van 500 miljoen euro. KBC kreeg na de bankencrisis in 2008 een kapitaalinjectie van 7 miljard euro, 3,5 miljard van de federale regering en evenveel van de Vlaamse regering.

Europa

Ook Europa drong bij KBC aan om de activiteiten af te slanken en zo de kapitaalbuffer te versterken. 'We willen echt beantwoorden aan de regels van Europese Commissie', voegt Huybrecht toe. 

Uiteraard moet de deal nog goedgekeurd worden door de toezichthouders. Verwacht wordt dat alles zal afgerond zijn in de tweede helft van 2012. De verkoop aan Talanx is enigszins verrassend, want Warta leek lang naar Vienna Insurance Group, Zurich Financial Services of het Italiaanse Generali te gaan. 

Het Duitse Talanx vergroot met de deal haar positie in Polen fors en wordt de op een na grootste verzekeringsgroep van Polen.

Dochter

KBC heeft nog een Poolse dochter in de etalage staan, namelijk Kredytbank. 'Het is veel te vroeg om daar nu al iets over te zeggen. We zijn er mee bezig, maar elk dossier is anders en de verkoop van Warta verandert het dossier van Kredytbank niet', besluit Huybrecht.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees