Emotionele Muyters in Reyers Laat

'Ik heb veel opgegeven om dit te doen'

'Ik heb veel opgegeven om dit te doen'

Een emotionele Muyters op de persconferentie, kort voor zijn optreden in Reyers Laat Foto: BDW

'Ik wist niet dat politiek zo hard was en dat je er zo veel moet voor laten. Dit zijn moeilijke dagen voor mij.' In Reyers Laat verdedigde Philippe Muyters zich met een emotioneel discours.

Muyters begon in Reyers Laat met uit te leggen waarover de mail ging en wat het woordje 'gelogen' betekende. Het ging om een interne N-VA-mail. Een kabinetsmedewerker vreesde dat een rapport over de begroting beter niet aan het parlement kon worden overgemaakt omdat het anders zou lijken alsof Muyters eerder gelogen had in dat parlement.

Muyters noemde dat een overbezorgde reactie van zijn kabinet. Hij beklemtoonde dat hij niet had gelogen en dat het parlement het gevraagde rapport ook had gekregen.

Maar de woordkeuze in de mail was fout, net zoals eerder in een mail vanuit zijn kabinet naar een burger. 'Jonge mensen beseffen niet altijd de draagwijdte van hun woordkeuze in een mail', vond Muyters. Hij liet ook verstaan dat de kabinetsmedewerker een sanctie zou krijgen, wat Muyters jammer vond want de medewerker is een 'crème' van een medewerker.

'Dit is voor mij een heel moeilijk en zwaar moment omdat ik iemand ben die ethiek en deontologie heel hoog acht.'

Volgens Muyters kan hij nog steeds functioneren. Hij wees erop dat zijn hele partij achter hem staat. 'Ik heb de steun van Bart De Wever, Geert Bourgeois en de hele partij. Zolang de Vlaamse regering en de meerderheid mij een kans geeft, ga ik door.'

'Ik heb een job in het bedrijfsleven laten staan omdat ik geloof in het project van deze Vlaamse regering. Omdat ik geloof in ons inhoudelijk werk. Kijk naar wat we doen - een begroting in evenwicht, een werkgelegenheidsbeleid. Ik krijg pluimen van de oppositie over mijn sportbeleid. Ik ga ervoor. Ik werk hard. Ik heb veel opgegeven om dit te doen omdat ik geloof dat ik iets kan bereiken met deze Vlaamse regering.'

Wanneer een twee jaar oude mail plots uitlekt, is het logisch dat Muyters (en zijn partij) zich gezocht voelen. Wie de mail heeft laten lekken, wou Muyters niet zeggen. 'Ik ken die mail pas sinds vanavond (donderdag) 18.30 uur, ik had die mail nog nooit eerder gezien.'

Binnen de N-VA valt te horen dat de partij de ontslagen Bas Luyten verdenkt.

Meermaals vertelde Muyters in Reyers Laat dat de hele geschiedenis hem raakt. 'Fijn, vind ik dit niet. Het doet me wat. Ook omdat ik weet dat ik straks (vrijdag, red) een goede medewerker ga moeten sanctioneren. Maar ik ben een doorzetter en ik wil van deze job iets maken. Ik ben geen opgever. Ik zal ervoor vechten.'

'Ik wist niet dat politiek zo hard was en dat je er zo veel moet voor laten. Dit zijn moeilijke dagen voor mij.' Maar, zei Muyters, kijk naar mijn inhoudelijk werk.

Dat er op zijn kabinet zal gepraat worden over de bewoording in mails, is duidelijk. Ook al gaat het bij deze nieuwste mail-gate over een zuiver interne mail. En, zei Muyters, wie zegt er intern nooit iets dat hij extern anders zou verwoorden.

 

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees