N-VA was hard voor Lieten toen haar mail uitlekte

N-VA was hard voor Lieten toen haar mail uitlekte

SP.A-minister Lieten weet wat het betekent wanneer interne mails uitlekken. Foto: Christophe Licoppe/Photonews

'Iemand met zo’n functie die in zulke beledigende taal spreekt over Vlaanderen, de Vlaamse regering en zijn coalitiepartners, dat kan absoluut niet.' Dat vond N-VA in februari vorig jaar bij Lieten-gate, toen er heisa was over een mail van de SP.A-minister. Muyters zei toen: 'Moest ik zo denken over de regering, dan zou ik mijn eigen positie in vraag stellen.'

Er zijn natuurlijk belangrijke verschilpunten tussen de interne mail van Philippe Muyters die nu uitlekt en de mail van Ingrid Lieten van vorig jaar.

Lieten was in haar mail heel kritisch over haar eigen coalitiepartners (uit 'teflon en beton opgetrokken') en over het VIA-project, een paradepaardje van de Vlaamse regering. De mail was evenmin van de hand van de minister zelf, zoals bij Muyters. Lieten nam er, ook weer zoals Muyters, wel de verantwoordelijkheid voor.

In de mail van Muyters gaat het niet over de collega's uit de regering. Anderzijds weegt 'liegen' of 'vrezen voor liegen' in het parlement ook zwaar natuurlijk.

Maar twee keer gaat het wel om interne mails die in grof taalgebruik zijn opgesteld.

Lode Vereeck van LDD stelt dat Muyters, naar aanleiding van Lieten-gate, zei dat hij in haar geval de eer aan zichzelf zou houden. Als dat citaat klopt, is dat natuurlijk niet prettig voor Muyters.

Onze redactie vond enkel dit citaat van Muyters terug. 'Het vertrouwen in mevrouw Lieten heeft toch een knauw gekregen. Moest ik zo denken over de regering, dan zou ik mijn eigen positie in vraag stellen.' Ter verdediging van Muyters: in zijn uitgelekte mail zegt hij alvast niets verkeerds over de regering en zijn collega's.

Zeker is wel dat de N-VA hard communiceerde ten tijde van Lieten-gate. Een citaat uit DS Online van 18 februari: 'Voor de N-VA zijn de uitspraken van Vlaams viceminister-president Ingrid Lieten (sp.a) totaal ontoelaatbaar. Iemand met zo’n functie die in zulke beledigende taal spreekt over Vlaanderen, de Vlaamse regering en zijn coalitiepartners, dat kan absoluut niet door de beugel. Dat stelt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een mededeling.'

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees