Salman Rushdie vreest voor leven

Salman Rushdie vreest voor leven

Salman Rushdie Foto: © AFP

De bekende schrijver Salman Rushdie zegt zijn plannen af om te gaan spreken op een Indiaas literatuurfestival. De Brits-Indische schrijver vreest voor zijn leven na protest van moslimclerici.

 Na de publicatie van zijn boek uit 1988, De Duivelsverzen, sprak de Iraanse geestelijke leider Ayatollah Khomeini een fatwa uit waardoor hij vogelvrij werd verklaard. De moslimleider zei dat het boek godslastering was. Rushdie dook daarop tien jaar onder omdat hij vreesde voor zijn leven.

Normaal zou Rushdie gaan spreken op een literatuurfestival in de Indiase stad Jaipur, maar inlichtingendiensten waarschuwden voor zijn veiligheid na protest van moslimclerici. Rushdie beslist nu om niet naar Jaipur te gaan omdat hij vreest 'geëlimineerd' te worden. Zijn vrees is niet geheel onterecht want Rushdie werd eerder al aangevallen.

'Tragisch', noemde organisator en historicus William Dalrymple de keuze van Rushdie. 'Dit is het gevolg van een spelletje Chinees fluisteren.' De organisatoren proberen ter vervanging een videoconferentie te organiseren met Rushdie. De auteur bezocht het jaarlijkse festival eerder, in 2007.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees