Neelie Kroes niet te spreken over omstreden SOPA-wet

Eurocommissaris voor Digitale Aangelegenheden Neelie Kroes is niet te spreken over de omstreden Amerikaanse antipiraterijwet 'Stop Online Piracy Act' (SOPA). 'Te hard rijden is ook verboden, maar je plaatst ook geen verkeersdrempels op de snelweg', klonk haar afkeuring.

De omstreden SOPA-wet en zijn zusterwet PIPA ('Protect IP Act')worden momenteel besproken in het Amerikaanse Congres, en hebben al tot veel ophef geleid. Zo gingen eerder deze week websites als Wikipedia op zwart om hun ongenoegen kenbaar te maken.

Die wetgeving moet de verkoop van illegaal gekopieerde producten uit de Verenigde Staten in het buitenland voorkomen. De grootste aanhangers van de wet zijn de film- en muziekindustrie, van wie de producten vaak illegaal worden verhandeld. Met de wet krijgt de Amerikaanse regering de mogelijkheid websites op een zwarte lijst op te nemen.

Ook de Europese Unie heeft de strijd aangebonden met piraterij op het internet, maar probeert dit te doen zonder de internetvrijheid in te perken. 'Te hard rijden is ook verboden, maar je plaatst ook geen verkeersdrempels op de snelweg', aldus Kroes op Twitter.

'Geen slechte wetgeving nodig'

De EU onthoudt zich meestal van kritiek op Amerikaanse wetten die nog worden besproken, maar politici aan beide zijden van de grote plas kijken heel verschillend aan tegen het reguleren van het internet.

Een woordvoerder van de Europese Commissie wees op de wijdverbreide kritiek op SOPA. 'Het laat zien dat mensen zeer bezorgd zijn over hun toegang tot het internet en het laat zien dat we naast handhaving, wat erg belangrijk is, ook moeten kijken naar uitbreiding van het aanbod van legale content op het internet.'

De woordvoerder voegde daaraan toe dat de EU reeds wetgeving heeft die online piraterij bestrijdt. Daarnaast wordt er gewerkt aan een herziening van de regels voor intellectueel eigendom om het eenvoudiger te maken om content legaal op het internet te verspreiden.

'Ik ben blij dat het tij zich tegen SOPA begint te keren: we hebben geen slechte wetgeving nodig als we ons bezig moeten houden met het beschermen van de voordelen van een open internet', twitterde Kroes nog.

 

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees