Internationale drugsbende opgerold in België

De federale politie van Bergen heeft een internationale maffiabende opgerold die actief was in de drugtrafiek. De operatie met codenaam Pepsi leidde tot de arrestatie van vijftien personen, die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij een cocaïnehandel in België.

 Kopstuk van deze internationale organisatie is een Italiaan afkomstig uit de regio van Salerno in het zuiden van Italië. De man is sinds de jaren tachtig bekend bij Justitie voor zijn maffia-activiteiten bij de Camorra, de Napolitaanse tak van de maffia. Hij verbleef afwisselend in Spanje en Charleroi.

Dankzij zijn regelmatige contacten met het Italiaans-Belgisch crimineel milieu, kon hij een trafiek van cocaïne uit Zuid-Amerika beginnen. Het crimineel netwerk werd gefinancierd door grootschalige fraude met belastingen en accijnzen op het internationaal transport van bier, alcohol en tabak.

De speurders legden in de haven van Antwerpen beslag op een container bananen uit Peru, waarin ze 35 kilogram zuivere cocaïne ontdekten. De straatwaarde ervan wordt geraamd op drie miljoen euro. Doel van de organisatie was om de Belgische markt regelmatig te bevoorraden met leveringen van honderd kilogram cocaïne.

Er werd een twintigtal huiszoekingen uitgevoerd in de transportsector in Vlaanderen, La Louvière, Charleroi en Brussel, maar ook in Frankrijk en Spanje. Vijftien personen werden opgepakt en tegen acht van hen werd een aanhoudingsbevel uitgevaardigd. De cocaïne werd in beslag genomen, naast vier wapens, 1.200 kilogram shisha (tabak voor waterpijpen) en ongeveer 170.000 euro op verschillende bankrekeningen.

Het onderzoek naar het witwassen van geld is nog lopende, zei advocaat-generaal Jean-Claude Leys.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees