Hugo Coveliers stopt met de actieve politiek

Hugo Coveliers stopt met de actieve politiek

Hugo Coveliers Foto: wdk

ANTWERPEN - Hugo Coveliers doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Hij stopt als politicus. Hij is lid geweest van de Volksunie, van Open VLD en uiteindelijk van Vlott.

Vlaams Belang trekt in oktober bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen alleen naar de kiezer. Het kartel met Vlott, de partij van voormalig VLD-senator Hugo Coveliers, wordt  beëindigd.

De reden is eenvoudig: Coveliers heeft besloten te stoppen met de actieve politiek. Filip Dewinter maakte één en ander bekend bij de voorstelling van zijn kiescampagne in Antwerpen.

'Hugo Coveliers wordt 65 en heeft beslist met pensioen te gaan op politiek vlak. Het is dan ook logisch dat hij niet meer op een lijst zal staan', verklaarde Dewinter,

Ook het kartel met Vlott eindigt. Dewinter ziet bij de rest van Vlott 'te weinig relevantie'  om nog een kartel te verantwoorden. Leden van Vlott zouden eventueel wel welkom zijn op de (districts)lijsten van Vlaams Belang.

Hugo Coveliers heeft een vrij bochtig politiek parcours achter de rug. Hij begon bij de Volksunie. Voor die partij werd hij in 1985 een eerste keer verkozen in de Kamer.

In 1993 stapte hij over naar de VLD, nadat eerder ook Jaak Gabriëls, Bart Somers en André Geens dezelfde overstap hadden gemaakt.

Voor de VLD werd hij in 1995 senator. Hij leidde de senaatsfractie van Open VLD tot in 2003.

Maar tijdens de paars-groene en paarse regering onder leiding van premier Verhofstadt werd Coveliers hoe langer hoe meer een stoorzender voor de partijtop. Coveliers nam immers vaak rechtsere, hardere standpunten in dan die top. Hij botste vooral met Karel De Gucht. Zo vergeleek hij De Gucht ooit met een Albanese maffiabaas.

Coveliers werd in februari 2005 uit de VLD gezet, ook al omdat hij het Vlaams Belang niet ongenegen was.

Toenmalig voorzitter Bart Somers verwoordde de klachten tegen Coveliers zo: het permanent beschadigen van de partij, het manifest negeren van de partijtucht, het pleiten voor een samenwerking met een partij die doelstellingen nastreeft die strijdig zijn met de Universele rechten van de Mens en het aankondigen om met een eigen lijst op te komen.

Coveliers verliet de liberale partij met de woorden: 'De VLD is een dictatoriale partij. De interne tuchtprocedure van de Duivenbond is democratischer.'

Uiteindelijk richtte Hugo Coveliers in november 2005 het partijtje Vlott (Vlaams, liberaal, onafhankelijk, tolerant en transparant) op. Hij sloot een kartel met Vlaams Belang en samen namen ze deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2006. Hij zetelt nog in de Antwerpse gemeenteraad.

In 2007 werd hij op een Vlaams Belang-lijst verkozen in de Senaat. Bij de verkiezingen van 13 juni 2010 werd hij evenwel niet opnieuw gekozen.

 

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees