Staking of niet, universiteiten nemen examen af op 30 januari

Staking of niet, universiteiten nemen examen af  op 30 januari

Foto: put

De Vlaamse universiteiten stellen geen examens uit tijdens de nationale stakingsdag op 30 januari. Ook de meeste hogescholen verplaatsen in principe geen examens, een aantal is echter wel bereid om vervangexamens te organiseren.

De KU Leuven heeft haar studenten een mail gestuurd waarin ze vraagt de nodige maatregelen te treffen om op 30 januari examens af te kunnen leggen als gepland.

Er worden geen examens uitgesteld, luidt het. 'Voor mondelinge examens kan evenwel een zekere souplesse worden aan de dag gelegd voor bijvoorbeeld studenten die niet tijdig op bestemming raken.'

Ook de Universiteit Gent gaat in een mail de studenten laten weten dat de staking is aangekondigd en dat ze verwacht worden aanwezig te zijn. De Vrije Universiteit Brussel (VUB) zei eerder al dat ze op 30 januari geen examens verplaatst, om dezelfde reden.
De UHasselt verzet geen examens en ook de Universiteit Antwerpen verwacht haar studenten op 30 januari, 'hoewel bij overmacht voor individuele gevallen wel een vervangexamen kan worden georganiseerd'.

Bij de hogescholen is het verhaal minder zwart-wit. Zo zegt de Hogeschool Gent dat de examens normaal gezien niet worden uitgesteld. Als veel studenten op de bewuste dag echter niet komen opdagen, 'kunnen in de mate van het mogelijke vervangexamens worden georganiseerd'. Erasmushogeschool Brussel zoekt eventueel een tweede examendag voor 'studenten die er echt niet uitraken'.

Ook Hogeschool West-Vlaanderen stelt in principe de examens niet uit, maar als de studenten niet op bestemming raken, 'kunnen ze individueel met de docent afspreken om het examen nog af te leggen in de inhaalweek'.

Lessius Mechelen verplaatst geen examens - 'de staking is immers aangekondigd' - maar stelt studenten wel een slaapplaats ter beschikking in de campus in Antwerpen.
De Karel de Grote-Hogeschool verwacht dat haar studenten aanwezig zijn op 30 januari. 'Kan dat niet, dan wordt de student 'gewettigd' en volgt later een inhaalexamen.'

 

Corrigeer

MEER NIEUWS