Schauvliege wil drinkwaterfactuur voor kansarmen drukken

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil iets doen aan het steeds groter wordende aantal kansarmen die hun drinkwaterfactuur niet meer kunnen betalen. Dat maakte ze vrijdag bekend. Schauvliege gaat daarom overleg plegen met consumentenorganisaties, armoedeverenigingen en de drinkwatermaatschappijen.

De waterfactuur van een gemiddeld gezin is op vijf jaar tijd met ruim de helft gestegen. De factuur bevat sinds 2005 namelijk niet enkel het verbruikte drinkwater, maar ook de kostprijs voor de waterzuivering.

Steeds meer mensen blijken moeite te hebben om hun waterfactuur te betalen. In 2009 sloten de watermaatschappijen de toevoer van bijna 800 gezinnen af. Een jaar later, in 2010, was het aantal afsluitingen zowat verdrievoudigd.

De tarieven die de elf Vlaamse drinkwatermaatschappijen hanteren, zijn erg verschillend. Sommige maatschappijen hanteren al een vorm van sociale correctie.

Maatregelen

Schauvliege wil nu een eenvormige tegemoetkoming voor alle drinkwatermaatschappijen, en stelt daarom een aantal maatregelen voor. Die zullen de drinkwatermaatschappijen verplichten de factuur te beperken voor leefloners, mensen met een handicap of bejaarden met een laag inkomen.

De voorstellen gaan van het kosteloos ter beschikking stellen van een aantal kubieke meters water bovenop de gratis 15 m³ die elk gezin nu al krijgt, tot een daling van de vaste of de variabele vergoeding.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees