Groenen willen providers auteursrechten laten betalen

Groenen willen providers auteursrechten laten betalen

Groen-senator Freya Piryns en comedian Iwein Segers op de Groen-nieuwsjaarsreceptie Foto: BELGA

Groen en Ecolo pleiten voor de invoering van een 'globale licentie' om auteurs toch nog enige vorm van vergoeding te kunnen geven, ter compensatie van de inkomsten die ze mislopen door illegale downloads.

Daardoor zouden het echter niet zozeer de downloaders zelf, maar wel de providers zijn die de auteursrechten betalen.

Concreet zou het gaan om een geobjectiveerde bijdrage die de internetproviders aan de auteursrechtenbeheerders betalen. 'Dit uiteraard zonder dat deze bijdrage mag doorgerekend worden aan de consument, die in België nu al aan veel te hoge tarieven surft', waarschuwt Groen-senator Freya Piryns.

Want 'of we dat nu graag hebben of niet, het internet zal altijd een bron van illegale software, muziek en films blijven', verduidelijkt ze. 'Illegaal downloaden is een dagelijkse praktijk, waarbij weinigen zich nog vragen stellen. Tenzij je als een soort Big Brother-overheid het surfgedrag van elke internaut wil controleren, zal je nooit op een klassieke manier de creatievelingen correct kunnen vergoeden.'

Zo gelooft Piryns ook niet dat de recente sluiting van de website MegaUpload veel zoden aan de dijk zal brengen. 'Net zoals we dat in het verleden al gezien hebben met sites als 'Napster' of 'Kazaa', zal er ook nu weer snel een alternatief ontstaan', besluit ze.
 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees