Matig Genk zet scheve situatie tegen STVV recht in vijf dolle minuten

Eén helft kwam het beste voetbal van de bezoekers. Het was er niet aan te merken dat STVV de rode lantaarn draagt. De troepen van Franky Van der Elst brachten in balbezit erg goed voetbal en gingen na een open eerste periode verdiend met 0-1 rusten. Een strafschopfout en rode kaart van Kotysch zorgde echter meteen voor rust voor de ommekeer. Genk, dat voor rust moeite had in de combinatie, ging snel over STVV dankzij een penalty van Barda en een goal van Benteke en hield de zege vast.

Van bij de aftrap trokken de twee teams met open vizier ten aanval. Genk deed dat via balbezit. De beste mogelijkheid kwam er voor De Bruyne, die heerlijk in de diepte werd gestuurd door Tözser. Maar De Bruyne kreeg de bal niet over Verhulst. Simaeys kon eens net niet koppen en Buffel legde een voorzet achter Barda.

STVV had minder balbezit maar was wel dreigender. Onder impuls van gewezen Genkenaar Koen Daerden, uitmuntend in het spel, en Mennes deed STVV het uitstekend in balbezit. Köteles moest drie keer stevig aan de bak. Twee keer op een schot van Dufer en een keer op een geplaatste bal van Daeseleire.

Verdiende 0-1

Het enige verrassende aan de voorsprong voor de bezoekers was dan ook dat die er pas kwam na een halfuur. Niet toevallig kwam de actie ook over de Genkse rechterflank, waar Anele in de plaats van de gestrafte Vanden Borre speelde. Bij de goal was het Mennes die goed opdook en na een knappe actie Ngawa bediende met een gestrekte voorzet. De huurling van Standard zorgde voor de verdiende 0-1.

Met de rust in zicht nam de druk op doelman Verhulst wel toe. De keeper, ook al ex-Genk, duwde een schot van De Bruyne in hoekschop, pakte uit met een karpersprong bij een kopbal van Simaeys en kreeg een kopbal van Vossen in de handen.

Coach Mario Been moest iets doen aan de rust en bracht Benteke als extra spits in de ploeg voor Buffel. Benteke was bijna meteen de grote held na een te korte kopbal van Euvrard naar Verhulst. Benteke zat er nog tussen maar knalde snoeihard op Verhulst.

Noodrem Kotysch

Na enkele zwaar teleurstellende prestaties als basisspeler zat Benteke nu wel meteen goed in de match. Na een opening van Barda legde hij prima af op Camus. Kotysch moest aan de noodrem gaan hangen: strafschop en rood voor de verdediger.

Barda zette feilloos om van op elf meter. Genk schakelde een versnelling hoger tegen tien man en na nog geen tien minuten in de tweede helft was situatie helemaal rechtgezet. STVV verdedigde niet goed uit. Vossen zette de bal voor doel waar Benteke Verhulst nu wel te grazen nam: 2-1. Plots was de Luikse aanvaller, in opspraak geraakt voor zijn vermeende rol bij een carjacking, de grote Genkse held.

STVV probeerde nog wel even te antwoorden via Dolly Menga, maar Genk nam de controle over de match en stak via Benteke en Tözser nog een paar keer de neus aan het venster. Een goede Verhulst hield de spanning erin tot het einde, waarin Köteles plat moest op een schot van Daerden.

Top zes

Met die drie punten neemt Genk (voorlopig althans) weer plaats in die fel begeerde top zes. Maar de vele kansen die voor rust werden weggegeven en het vaak moeizame spel, geven Mario Been toch stof tot nadenken. Dat heeft zeker ook STVV, dat laatste blijft met nu nog maar negen speeldagen te gaan.
 

Herbeleef hier de wedstrijd fase per fase

Aflevering 9:Den beerschot en de schande van Popzuelo Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.