Louis Tobback: 'Vlaanderen wordt na gemeenteraadsverkiezingen wakker in ander politiek landschap'

Louis Tobback: 'Vlaanderen wordt na gemeenteraadsverkiezingen wakker in ander politiek landschap'

Louis Tobback (SP.A). jvc

De SP.A zal bij de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar mee profiteren van de doorbraak van de N-VA. Dat stelde Louis Tobback vrijdagavond op de nieuwjaarsreceptie van SP.A-Leuven. Volgens Tobback steekt de tegenstelling links-rechts terug sterk de kop op.

'Vlaanderen zal na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober wakker worden in een ander politiek communaal landschap', sprak Tobback klare taal. 'Er zal ongetwijfeld een doorbraak komen van de N-VA, maar niet in dezelfde mate als de VU in 1970. Op vele plaatsen zal ongetwijfeld versnipperd gestemd worden. De CD&V-dominantie in landelijke gemeenten zal afnemen.'

Volgens de Leuvense burgemeester is de opgang van N-VA ook goed voor zijn partij: 'Bart De Wever maakt er geen geheim van dat hij zijn directieven bij het patronaat van VOKA haalt. Het anti-socialisme en anti-ecologische druipt van zijn ideeëngoed. Volgens Alexander De Croo kan er alleen maar bespaard worden. Hij denkt hierbij vanzelfsprekend aan het openbaar ambt, het onderwijs, het openbaar vervoer, maar natuurlijk niet aan bankiers en hun bonussen. Het besef dat er een fundamentele tegenstelling is met onze socialistische slogan 'voor ieder in zijn behoefte, door ieder volgens zijn mogelijkheden' begint opnieuw sterk door te dringen bij de bevolking.'

'Zelfs in een financieel gezonde stad als Leuven denkt rechts niet aan bijkomende woningen, publieke voorzieningen en dergelijke, maar wel aan belastingverlagingen, die natuurlijk in de eerste plaats henzelf ten goede komen', deelde Tobback een sneer uit naar de rechtse partijen in zijn stad.

De gemeenteraadsverkiezingen zullen volgens Tobback voor de socialistische kandidaten dan ook een uitstekende kans zijn 'om te bewijzen dat Vlaanderen niet het Beieren is van het noorden zoals Bart De Wever beweert'.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees