Europese Unie weert Iraanse olie

Europese Unie weert Iraanse olie

Foto: AFP

De Europese Unie zet de invoer van ruwe olie uit Iran stop. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken maandag beslist op een bijeenkomst in Brussel. Het gaat om de zwaarste Europese sanctie tegen het Iraanse regime sinds het begin van het nucleair conflict in 2005. De strafmaatregel moet Iran ertoe bewegen om de onderhandelingen over het nucleaire programma te hervatten. Europa volgt hiermee het Amerikaanse voorbeeld.
Het embargo gaat onmiddellijk in voor nieuwe contracten voor ruwe olie en afgeleide olieproducten. Lopende contracten zijn nog geldig tot juli. In mei zullen de ministers een stand van zaken opmaken over de uitvoering van de sancties.
 
Een verbod op de import van ruwe olie treft Iran op een tere plaats. Het gaat om één van de meest doortastende maatregelen die Europa tegen Iran kan nemen. Olie-inkomsten zijn zeer belangrijk voor het Iraanse regime. Twintig procent van de Iraanse olie-export is immers bestemd voor de Europese markt. 
 
'Ik vertrouw erop dat de EU vandaag een duidelijk antwoord geeft op de Iraanse weigering om in verband met zijn atoomprogramma zijn internationale verplichtingen na te komen', zei de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle.
 
Embargo ook aderlating voor sommige Europese staten
 
Voor sommige Europese landen betekent het embargo op Iraanse olie echter een fikse aderlating. Iran vertegenwoordigt weliswaar slechts 5,7 procent van de totale Europese import, maar sommige zuidelijke lidstaten zijn in aanzienlijke mate afhankelijk van olie uit Iran. Griekenland en Italië kopen respectievelijk 25 en 13 procent van hun olieconsumptie in Iran. 
 
Vooral het noodlijdende Griekenland zag het invoerverbod op Iraanse olie niet graag in voegen treden. De Grieken nemen momenteel tegen zeer gunstige voorwaarden olie af van Iran. Het Zuid-Europese land pleitte dan ook voor uitstel. 
 
Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk wilden echter van geen uitstel weten en overtuigden Athene dat er in de komende maanden oplossingen zullen gevonden worden voor het Griekse olieprobleem. 
 
Momenteel wordt in die optiek al gekeken naar alternatieven. Andere olieproducerende landen als Saoedi-Arabië zouden toezeggingen doen en ook de herlancering van Libische olie-export zou soelaas moeten bieden. Ook België moet op zoek naar nieuwe leveranciers. België voert zeven à acht procent van zijn olieconsumptie uit Iran in. 
 
Europa breidt arsenaal aan sancties verder uit
 
Ondertussen ondernemen de VS en Europa verwoede pogingen om ook de Aziatische landen ervan te overtuigen om geen Iraanse olie meer in te slaan. Dat loopt echter niet bepaald van een leien dakje. India liet al verstaan dat het niet volgt in het embargo. Iran verkoopt het grootste deel van zijn olie-export aan China, India en andere landen in de regio. 
 
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandag kritiek geuit op de nieuwe sancties van de Europese Unie tegen Iran. Volgens Moskou zijn de maatregelen een vergissing die de spanningen alleen maar doen toenemen. 'Iran zal onder druk geen concessies doen of zijn beleid aanpassen', aldus Rusland.
 
Het Europese arsenaal van sancties werd maandag nog verder uitgebreid. De ministers gaven ook hun fiat voor een importverbod op petroleumproducten en een exportverbod voor materiaal voor de Iraanse oliesector. Bedrijven mogen ook niet langer investeren in de Iraanse oliesector.

Ook blokkeert Europa de tegoeden van de Iraanse centrale bank. De ministers bieden wel nog steeds ruimte voor 'legitieme commerciële transacties'. Daarvoor wordt een soort toelatingsmechanisme met controles ingevoerd. De handel in goud, diamant en edelmetalen met de Iraanse autoriteiten en de centrale bank wordt stopgezet.

Met de sancties wil Europa de druk op Iran verder opschroeven. De westerse landen verdenken het fundamentalistische moslimregime ervan kernwapens te ontwikkelen. Iran houdt staande dat het kernprogramma enkel burgerlijke doeleinden dient. De internationale onderhandelingen over het nucleaire programma bevinden zich al een hele tijd in een impasse.
 
'Iran heeft het recht de Straat van Hormuz af te sluiten'
 
Het vooraanstaande Iraanse parlementslid Heshmatollah Falahapisheh zei in reactie op het besluit dat zijn land het recht heeft de Straat van Hormuz te sluiten, als vergelding voor de sancties.
 
Iran heeft herhaaldelijk gedreigd de Straat van Hormuz te sluiten in het geval van een olie-embargo. De Straat van Hormuz is van groot belang voor de oliesector.
 
Zondag passeerde een Amerikaans vliegdekschip nog zonder problemen de Straat van Hormuz, die de Golf van Oman en de Perzische Golf met elkaar verbindt.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees