Kernkabinet akkoord over herbenoeming De Witte en benoeming De Bolle

Jozef De Witte Foto: BELGA

Het kernkabinet is het dinsdagavond laat eens geraakt over de herbenoeming van Jozef De Witte als directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) en over de benoeming van Catherine De Bolle tot commissaris-generaal van de federale politie.

Het kernkabinet kwam dinsdagavond nog bijeen na afloop van de ministerraad, die zich over de programmawet had gebogen. Op de agenda van de vergadering in de Lambermont stonden verschillende benoemingen. Het overleg duurde tot in de late uurtjes. De premier en de vicepremiers raakten het naar verluidt eens over twee benoemingen.

Directeur CGKR

Zo wordt Jozef De Witte herbenoemd tot directeur van het CGKR. Niettemin moet De Witte zich ertoe engageren dat hij zijn mandaat ter beschikking stelt van zodra het nieuwe interfederale centrum, dat voorzien is in het regeerakkoord, op poten staat. De huidige directeur zal worden gevraagd de oprichting van het nieuwe centrum mee te sturen. De federale regering is niet van plan haar keuze voor een directeur van het centrum, dat er komt in overleg met de gemeenschappen, op te leggen.

Onder dezelfde voorwaarden worden de mandaten herbevestigd van de andere leden van de raad van bestuur van wie het mandaat zou kunnen aflopen voor de oprichting va het nieuwe centrum. Dat zou het geval kunnen zijn voor Edouard Delruelle, wiens mandaat afloopt in 2013.

Topvrouw federale politie

Ook kwam de regeringstop overeen dat Catherine De Bolle de nieuwe topvrouw van de federale politie wordt. De premier en de vicepremiers bogen zich nog geruime tijd over het taalevenwicht bij de directie van diezelfde federale politie. Te horen valt dat dit evenwicht effectief moet worden gerespecteerd bij de vier leidinggevende posten. Dat zou tot gevolg hebben dat een Franstalige moet worden benoemd tot directeur van de gerechtelijke politie.

Ook werd overeengekomen dat het taalevenwicht zou moeten worden gerespecteerd voor de leiding van de cellen die voor de respectieve kabinetten Binnenlandse Zaken en Justitie werken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees