De Coninck wil modernisering havenarbeid

De Coninck wil modernisering havenarbeid

Monica De Coninck (SP.A) Foto: pdw

Minister van Werk Monica De Coninck wil werk maken van een modernisering van de havenarbeid. Ze gaat daarvoor begin februari al informeel overleg plegen met de sociale partners en de havenbesturen, zo antwoordde ze woensdag in de Kamercommissie Sociale Zaken op vragen van Kristof Waterschoot (CD&V) en Zuhal Demir (N-VA). De Vlaamse christendemocraten zeggen blij te zijn met de plannen van het sp.a-regeringslid.

 Havenarbeiders hebben in ons land een speciaal statuut. De zogenaamde wet-Major staat echter onder grote Europese druk. Om te vermijden dat Europa zaken opdringt, neemt de regering zich voor om zelf een modernisering uit te werken.

De minister gaat daarover begin februari al overleg plegen met de betrokkenen in de sector. Ze heeft naar eigen zeggen ook al opdracht gegeven een lijst op te stellen met alle bestaande knelpunten en mogelijke moderniseringen.

CD&V reageert tevreden op de voornemens. 'Wij stellen de wet-Major niet in vraag. Wel moeten dringend de verschillende lokale regeltjes op elkaar afgestemd worden, zodat de havens op voet van gelijkheid komen. Deze hervorming is niet alleen in het belang van de maritieme bedrijven, maar ook van alle havenarbeiders, omdat zo de concurrentiekracht van de havens verbeterd kan worden. Dit mag niet leiden tot minder veiligheid en slechtere arbeidsomstandigheden. Modernere werkmethoden zijn hiermee niet in tegenspraak', stelt Waterschoot.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees