Vakantie

Te voet door Kopenhagen

Foto: bram van vaerenbergh

Onbemande metrostellen brengen je feilloos van luchthaven naar stadscentrum, maar daar blijkt meteen dat je Kopenhagen beter bovengronds verkent. In deze hoofdstad geen ellenlange files, maar metersbrede fietspaden waarop mannen in kostuum op een fiets uit grootmoeders tijd richting werk trekken. Deze stad ademt rust: ideaal dus om er te voet op ontdekking te trekken.

De langste winkelstraat
Strøget, de langste verkeersvrije winkelstraat in Europa, verbindt het nieuwe Koningsplein met het Stadshuisplein. Deze winkelstraat valt te vergelijken met de Meir in Antwerpen of de Nieuwstraat in Brussel, alleen is ze veel langer. Dezelfde grote kledingconcerns als bij ons wisselen af met plaatselijke boetiekjes. Als je je wandeling begint langs het nieuwe Koningsplein, begin je luxueus. Louis Vuitton en Burberry zijn buren. Maar drummen hoeft niet, dankzij de uitgestrektheid van de winkelstraat heb je nooit de indruk dat het echt druk is, zelfs niet in het weekend. Al is dat buiten de Disneywinkel gerekend. Kinderen sleuren er hun ouders naar binnen. De drukte doet de magie van Disney een beetje teniet, want je moet er vooral naar beneden kijken, anders kan je wel eens struikelen over de krijsende kinderen op de grond die hun zin niet krijgen. Hoe dichter je het einde van Strøget nadert, hoe meer souvenirwinkeltjes je tegenkomt, tijd om cadeautjes te kopen voor de thuisblijvers. Als je in deze straat niets vindt naar je zin, zal je het nergens vinden.

Verdiepingen vol moois
Illum, het reuzegrote winkelcentrum, in Strøget, is een must voor wie Kopenhagen bezoekt. Op de verschillende verdiepingen kun je eindeloos ronddolen tussen Deens en Scandinavisch design, op zoek naar dat perfecte kledingstuk. Met een aparte stand voor elk merk, winkel je hier in Inno-stijl. Alleen zijn de kleren die hier hangen net iets exclusiever. Jammer genoeg dus eerder geschikt voor gevuldere portemonnees, maar zeker leuk om er je de ogen uit te kijken en te dromen van enkele kasten en stoelen die niet zouden misstaan in mijn interieur.
Illum, Østergade 52, 1001 Kopenhagen, www.illum.eu

Voor het blokje
De grotere kinderen (en met hen de papa's) kunnen hun hart gaan ophalen in de Legowinkel. Het Deense speelgoed heeft niet alleen een themapark in Denemarken, maar ook eigen winkels. Aan de ingang staan twee levensgrote wachters, helemaal gebouwd in Legoblokjes. Tientallen mensen stellen er hun eigen mannetje samen als souvenir. Achteraan kan je ongeveer elk blokje kopen dat bestaat, het lijkt wel alsof je in een snoepwinkel je eigen zakje kan vullen. Overal staan gebouwen uit Lego, maar het is vooral Nyhavn dat opvalt. De toeristische haven, met zijn vele bars en restaurantjes, is tot in de kleinste details nagemaakt.
Lego Store, Vimmelskaftet 37, 1161 Kopenhagen, www.lego.com

Eten & drinken


Dekens & vuurtjes
Op Nyhavn is er op qua eten voor elk wat wils: visrestaurants, pizzeria's,… Het valt op dat alle tafels en stoelen nog buiten staan, hoewel de temperatuur niet aan de hoge kant ligt. Blijkbaar laten de Denen zich niet afschrikken door lage temperaturen, ze drinken hun biertje op de terrasjes, met een deken tegen de kou. De dekens liggen op elke stoel en er staan vuurtjes die je warm houden. Voor wie wil genieten van het uitzicht op de haven, is dit een absolute aanrader. Het meest opvallende gebouw in Nyhavn ligt aan nummer 17. Het gele gebouw met rood opschrift is een gezellig cafeetje, waar je ook kan genieten van een lunch.
Nyhavn 17, 1051 Kopenhagen, www.nyhavn17.dk

Pub met boeken
Murdoch's Book and Ale is een gezellig restaurantje in de buurt van het koninklijk paleis. Binnenin lijkt het op een Engelse pub, maar dan wel een pub met een wand vol boeken. Je kan er voor een schappelijke prijs genieten van enkele heerlijke vleesgerechten. Het hoogtepunt is het dessert. De crêpes suzettes worden aan tafel bereid en smaken heerlijk.
Murdoch's Book and Ale, Bredgade 37, 1260 Kopenhagen, www.brasserie-murdochs.dk

Pakhuis met sterren
Kopenhagen kent iedereen natuurlijk ook als de stad van Noma, het sterrenrestaurant van chef-kok René Redzepi. We stappen van Nyhavn naar de wijk Christianshavn aan de overkant van het water. Bruggen zijn er eerder schaars, dus duurt het al gauw twintig minuten voor we onze bestemming, een voormalig pakhuis naast de ambassade van IJsland, bereiken. Als je er wil eten, moet je maanden vooraf reserveren, wij konden dus jammer genoeg alleen onze ogen de kost geven en zijn vooral getroffen door de soberheid.
Noma, Strandgade 93, 1401 Kopenhagen, www.noma.dk

De broek van Mick Jagger
Net als elke grote stad heeft Kopenhagen ook zijn Hard Rock Café. Naast het pretpark Tivoli kan je genieten van enkele Deense bieren, zoals Tuborg en Carlsberg in al hun variëteiten. De alcoholprijzen liggen iets hoger dan in België door de hogere belastingen op alcoholische dranken. Na je biertje kan je je ogen uitkijken op een drumstel van Metallica of een broek die nog door Mick Jagger gedragen werd. Net als in elk Hard Rock Café kan je hier ook T-shirts kopen, waardoor je bewijsmateriaal hebt dat je in Kopenhagen bent geweest.
Hard Rock Café, Vesterbrogade 3, 1620 Kopenhagen, www.hardrock.com

Smørrebrød
Je kunt natuurlijk niet vertrekken uit Kopenhagen zonder smørrebrød te hebben gegeten. In City Kroen, op Gammeltorv in de winkelstraat Strøget, kan je genieten van de plaatselijke specialiteit. Je kunt kiezen of je vis (zalm, garnalen, haring,…) of vlees (rosbief, varkensfilet, paté,…) bij je donkerbruine, maar ook zure brood wil. Het brood was niet aan mij besteed, daarvoor vond ik het net te zuur, maar de garnalen die ik erbij kreeg, waren ongelooflijk lekker. Grote garnalen, het soort waarvan je er in België niet veel tegenkomt. Ook de haring smaakte goed. De hoeveelheden die ze serveren zijn ook enorm, dus na deze stevige lunch, kan je er weer tegenaan.
City Kroen, Gammeltorv 8, 1457 Kopenhagen, www.citykroen.dk

Snuifje cultuur


De lokroep van de zeemeermin

Vraag naar het bekendste in Kopenhagen en je zult als antwoord de kleine zeemeermin krijgen. Het beeld, gemaakt door de beeldhouwer Edward Eriksen, lokt de toeristen weg van het centrum. Erg ver weg eigenlijk. De beste manier om er te geraken is met de Hop On-Hop Off - bussen. De rode bus rijdt rond het centrum van Kopenhagen, langs de verschillende parken en kastelen. Hij De typische rode Hop On Hop Off-bus brengt ons en biedt de gelegenheid om even uit te stappen en een foto te maken. Het standbeeld is maar anderhalve meter groot en het is onmogelijk om alleen op de foto te gaan met de zeemeermin, tenzij je er de tientallen toeristen rond jou mee op wil. Niet meer dus dan leuk om gezien te hebben. Hop, de bus weer op. De kans op een duik in het water is trouwens ook groot. Kortom, het is leuk om gezien te hebben, maar daar blijft het ook bij.

Koninklijk groen en goud
De bus brengt ons ook langs het Rosenborg Slot in het drukst bezochte stadspark van Kopenhagen, Kongens Have, de Koningstuin. Elk jaar wandelen er zo'n 2,5 miljoen mensen door dit park met een oppervlakte van zestien hectare. In de kelder van het kasteel worden de Deense kroonjuwelen tentoongesteld, altijd leuk om te bekijken. De hoeveelheden goud die gebruikt werden om kronen, zwaarden, bekers en dergelijke te vervaardigen, zijn indrukwekkend. De rest van het kasteel is een groot museum, met op de bovenste verdieping een ruime balzaal met de troon van de koning. Hou er hier wel rekening mee dat je een toelating moet kopen om foto's te nemen. Die toelating geldt ook in Amalienborg.
Rosenborg Slot, Øster Voldgade 4A, 1350 Kopenhagen, www.dkks.dk

De pijpen van de koning
Het echte koninklijke paleis ligt iets verder. Amalienborg is de residentie van de Deense vorstin. Het paleis bestaat uit vier vleugels die genoemd zijn naar Deense vorsten. In het midden van het plein staat een standbeeld van Frederik V. Als de vlag boven een van de vleugels uithangt, betekent dat dat het vorstenpaar of familie aanwezig is. Aan elk gebouw staat een paleiswacht, van wie de voornaamste taak erin bestaat te vermijden dat toeristen met hen op de foto gaan. Daar slagen ze heel goed in, onze poging draaide op niets uit. Elke dag om 12 uur is er een wissel van de wacht. Als je geluk hebt en de koninklijke familie aanwezig is -- dat zie je aan de wapperende vlag --, kan je een uitgebreide wissel meemaken. Dan marcheert de garde vanaf de Rosenborgkazerne door de binnenstad om via de Marmorkerk aan het plein aan te komen. Indrukwekkend, net als de pijpenverzameling in het museum in een van de vier vleugels. In een van de vier vleugels is een museum ondergebracht. Binnen hangt een grote groepsfoto van de meeste koninklijke families in Europa. Op de bovenverdieping vind je enkele kamers die tot in de kleinste details werden nagebouwd. Zo is er een indrukwekkende pijpenverzameling te zien in een privévertrek van de vorst.
Amalienborg Slotspads 0, 1257 Kopenhagen, www.dkks.dk

Kade met zicht op opera
Wanneer je van Amalienborg richting het water loopt, kom je op een brede, prachtige kade uit. Aan de overkant van het water valt het operagebouw op. Het valt te vergelijken met de opera van Sydney, een modern gebouw, bijna volledig omgeven door water. Maar, net als restaurant Noma is het operagebouw moeilijk te voet te bereiken. Ook hier brengen de Citysightseeing-bussen redding.
Opera, Ekvipagemestervej 10, 1438 København, www.kglteater.dk

Elk zijn museum
Eigenlijk kan je Kopenhagen niet verlaten zonder een voet te hebben binnengezet in een van de vele musea want ieder moet er wel zijn gading vinden, gaande van een wapenmuseum tot het designmuseum. Het cultureel-historisch museum van Kopenhagen is het Nationalmuseet (Nationaal Museum). Het bezit een grote verzameling voorwerpen uit de tijd van de vikingen. Wie een saai museum met alleen stukjes steen en plaaster verwacht, al grote ogen trekken. Skeletten in goede staat en de minutieus in mekaar gestoken wapens fascineren. Het lijkt soms niet te kunnen dat deze stukken al ettelijke honderden jaren oud zijn. Het museum beheert ook de nationale schatten. Wat in Denemarken gevonden wordt, blijft in Denemarken.
Nationalmuseet, Ny Vestergade 10, 1471 Kopenhagen, www.natmus.dk

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees