Het was Frida Gianni van Gucci die zich liet inspireren op de twintiger jaren voor haar feestelijke zomercollectie - niet toevallig, want het Italiaanse modehuis bestaat negentig jaar en wie een beetje rekent, kan dit als een ode zien aan zijn begindagen. Tegelijk hangt de terugkeer van de jazz age al een tijdje in de lucht, getuige daarvan de populaire serie 'Boardwalk Empire' over de drooglegging en Baz Luhrman's bewerking van 'The Great Gatsby', die binnenkort verwacht wordt.

Gucci's blinkende jurkjes ogen als een hommage aan de vrijgevochten vrouwen die zich met korte kopjes en lange benen Charlestongewijs een weg naar de vrijheid dansten. De jurkjes met franjes kwamen tot aan de knie en werden gemaakt van doozichtige materialen zoals zijde, satijn en chiffon. We zien ook grafische vormen en Art Deco-invloeden, geïnspireerd op het Chryslergebouw.

Rechte jurken, lage taille

Om deze trend concreet te maken, is vooral de vorm van de jurken belangrijk: jaren twintigjurkjes zijn eenvoudig recht, hebben een lage taille en komen tot op kniehoogte. Je draagt ze bij voorkeur met een grafische print of een pittig detail zoals franjes. De broeken uit deze periode hebben dan weer een hele hoge taille en worden gecombineerd met korte jasjes.

Een heel eigen interpretatie van deze twentiesinvloed zien we bij Marc Jacobs, die de look anno 2012 vertaalt met franjes en flapperrokjes in synthetische materialen, gecombineerd met oversized jassen, sweaters en plastic boots. Het geheel mag er een tikkeltje onnatuurlijk uitzien, dat was precies de bedoeling.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees